fbpx
ISH 2023

NIBE breidt S-serie verder uit

De Zweedse fabrikant NIBE presenteert op de ISH uitbreidingen van de S-serie warmtepompen. Nieuw zijn een ventilatielucht-warmtepomp op propaan, en een bodemgekoppeld systeem die pronkt met een SCOP van 6,22.

Met de modulerende ventilatielucht-warmtepomp S735 (4 en 7 kW) mikt NIBE op woningen tot een woonoppervlak van 250 m2. Net als zoveel fabrikanten stapt NIBE met de techniek over op het natuurlijke koudemiddel propaan (R290). Omdat dit koudemiddel beter presteert heeft NIBE de capaciteit van de techniek met 20% kunnen verhogen. Lees hier meer over de populariteit van propaan R290 en de restricties die de techniek heeft.

Groot voordeel van de ventilatielucht-warmtepomp is dat er geen bronboring of buitenunit nodig is. De warmtepomp haalt haar energie uit afgezogen ventilatielucht uit een woning (dat kan zowel via mechanische of balansventilatie), en kan dit waar nodig bijmengen met buitenlucht.

Softwareplatform

De S735 borduurt voort op de F730. Groot verschil is dat het apparaat een stuk stiller geworden is, de capaciteit groter is, en dat de ventilatielucht-toestellen gekoppeld zijn aan de soft- en hardware van de S serie. Deze serie zag vier jaar geleden op de ISH het levenslicht. Het hard- en softwareplatform met een geïntegreerde wifi-antenne voor draadloze communicatie of internet verbinding. De toestellen kunnen worden aangesloten op myUplink, het beheer (op afstand en bedienplatform van Nibe. Ook kunnen weersverwachtingen en dynamische energieprijzen worden meegenomen in de aansturing van de warmtepomp.

Bodemgebonden toestel

Voor bodemgebonden systemen introduceert NIBE de S1256 op de ISH. Dit toestel, in 8, 13 en 18 kW laat in de 18 kW een SCOP van 6,22 zien, waarmee het de best presterende warmtepomp uit de geschiedenis van het Zweedse bedrijf is. Ook hier is het koudemiddel verandert: NIBE stapt voor dit toestel over op R454B, dat met een GWP van 466 aanzienlijk beter scoort dan bijvoorbeeld R410a en R32. Het koudemiddel is een blend van deze twee koudemiddelen. De S1256 heeft in de torenopstelling een tapwater van 180 liter, en produceert 47 dB(A) aan geluid. Het toestel is ook in een variant (S1156) beschikbaar, waarbij seperaat tapwatervaten kunnen worden geselecteerd.

NIBE liet ook op de Nederlandse beurzen al de S2125 (8 en 12 kW) zien. Dit propaantoestel heeft ook de smart price adaption-functie, die de gebruiker kan laten profiteren van dynamische energietarieven. Groot voordeel van dit propaantoestel is dat het bij -25 graden nog een aanvoertemperatuur van 65°C kan leveren. Deze lucht/water-warmtepomp kan ook koelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.