fbpx
ISH 2023

Ontgasser voor kleine ltv-systemen

Vacuümontgassers zijn voor kleine installaties vaak nog te groot en te duur, terwijl ze bij lage temperatuursystemen effectieve reinigers zijn. Flamco haakt hier op in door met een compacte ontgasser te komen voor systemen tot 500 liter inhoud.

Dit liet het bedrijf zien op de Duitse vakbeurs ISH. De VacuStream komt halverwege 2023 in Nederland op de markt.

Door de overstap naar warmtepomptechniek worden steeds meer verwarmingsinstallaties op lage temperaturen gestookt. Consequentie is dat zuurstof een grote kans krijgt om in het systeem voor vervuiling te zorgen. Luchtbelletjes veroorzaken op den duur corrosie en biofilm waardoor leidingen in een sluipend proces kunnen verstoppen, en systeemonderdelen minder presteren. Denk hierbij aan een vloerverwarmingsgroep die langzaam dichtslibt.

Appendages helpen

Deze ontwikkeling leidt ertoe dat vuil- en luchtafscheiders tegenwoordig steeds meer worden toegepast: voorkomen is beter dan genezen, wat vaak gebeurt door chemische spoeling.

Flamco voegt daar nu een ontgasser voor kleine installaties aan toe, volgens Flamco een nog effectievere methode boven luchtafscheiding.

Hoe werkt het?

De VacuStream is een compacte en stille ontgasser (ca. 45 x 15 cm) voor systemen tot 500 liter inhoud. Flamco mikt op de woningbouw en klein-zakelijke toepassingen in zowel nieuwbouw als renovatie, en werkt door het ruime temperatuurbereik (-5 ºC tot 65 ºC) zowel bij verwarmen als koelen. Het apparaat ontgast het systeemwater volgens een vaste cyclus, waarbij er een vacuüm wordt gecreëerd met het te ontgassen systeemwater. De luchtdeeltjes die hierbij vrijkomen, drijven naar boven en worden, zodra de zuiger in de oorspronkelijke positie terugkeert, via de automatische vlotterontluchter aan de bovenzijde snel en effectief afgevoerd.

De ontgasser kan gemakkelijk, naast de warmtepomp of vloerverwarmingsverdeler (eventueel zelfs in de verdelerkast) worden ingebouwd. Het apparaat is voorzien van een ingebouwde 24V adapter waardoor hij op het lichtnet kan worden aangesloten.

Flamco is niet de enige die een kleine variant van de techniek op de markt brengt. Ook Reflex toonde op de ISH een vacuümontgasser voor kleinere installaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.