Propaan-warmtepomp mikt op ketelvervangingen

Mitsubishi Electric komt dit jaar nog met een nieuwe warmtepomp voor de vervangingsmarkt van cv-ketels. Daarvoor wordt de Ecodan-serie uitgebreid met een serie monoblock warmtepompen met koudemiddel propaan (R290).

De nieuwe propaanwarmtepomp moet wat Alklima betreft in Nederland de concurrentie aangaan met de hybride warmtepompen, en mikt dus op de ketelvervangingsmarkt. In Nederland zijn afgelopen jaar nog ruim 440.000 cv-ketels vervangen. Qua prijsniveau zit de propaanmonoblock net iets boven de reguliere split-warmtepompen die Mitsubishi Electric nu voert in haar Ecodan-programma.

De warmtepomp heeft deze week haar primeur op de Duitse vakbeurs ISH. Mitsubishi Electric wordt in Nederland vertegenwoordigd door Alklima uit Alblasserdam.

Veel fabrikanten stappen over

Net als veel warmtepompfabrikanten stapt dus ook Mitsubishi over op het natuurlijke koudemiddel naast het R32-programma. De Japanners vernieuwen het hele warmtepomp-gamma, bleek op de ISH. Zo worden de buitendelen stiller. Propaan is populair op de ISH in Frankfurt. Dat heeft te maken met het feit dat het een natuurlijk koudemiddel is (GWP van 3), en overblijft wanneer synthetische koudemiddelen verboden worden. Daar komt bij dat in Duitsland een bonussubsidie van 5% wordt gegeven boven op de toestelsubsidie.

Meer over de nieuwe propaan warmtepomp en andere ISH introducties van Mitsubishi Electric: log in met je Installatie.nl Premium account

Premium artikel

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Installatie.

Digitaal basis

Voor slechts € 6,38 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding