fbpx
ISH 2019

Elektriciteit uit kachel

Een houtvergassingsketel die naast warmte en warm tapwater ook elektriciteit kan leveren. Die probeert de Duitse startup Thermoelect op de markt te brengen.

“We zijn de pilotfase ontstegen en zoeken importeurs en distributeurs”, zegt technisch ontwikkelaar Jonas Prell op de ISH.

Het gaat om een ketel die 10 tot 20 kW aan warmte levert, die kan worden opgeslagen in een buffertank, waarmee de verwarming kan worden gevoed en warmtapwater mee kan worden geproduceerd.

Thermo-elektrisch

Tot zover niks nieuws. Het innovatieve element zit aan de achterzijde van de ketel, waar een thermo-elektrisch element is bevestigd. Deze technologie is oorspronkelijk afkomstig uit de ruimtevaart en wordt door Thermoelect ingezet voor stroomproductie in de ketel.

Thermo-elektrisch element

Deze elementen (thermoelectric generator: TEG) produceren stroom door een temperatuurverschil aan beide zijden: aan de achterkant stroomt koud water. Deze manier van stroomproductie wordt het Seebeck-effect genoemd naar de natuurkundige Thomas Johann Seebeck die het in 1821 uitvond.

Autarkisch

Op vol vermogen levert de ketel 250 W aan elektrisch vermogen, waarvan een deel nog wordt opgesnoept door de besturing van de ketel zelf en voor de pompen van het warmtecircuit. Het resterende vermogen kan worden opgeslagen in een accu. “Ideaal is de combinatie met pv-panelen”, zegt Prell. “Dan ben je het grootste deel van de tijd autarkisch, ofwel: off grid.” Voordeel is ook: de verwarming blijft draaien, ook als de stroom uitvalt.

De startup ontving voor deze ontwikkeling subsidie van de Europese Unie en werkte onder meer samen met TÜV Rheinland en het Fraunhofer Institut.

https://www.youtube.com/watch?v=F4pfvURNSw8

2 reacties op “Elektriciteit uit kachel

  1. lagarde schreef:

    goed idee

  2. Hans schreef:

    Klinkt goed….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.