fbpx
ISH 2019

Mitsubishi gaat ondergronds

Mitsubishi Electric heeft op de beurs een bodemwarmtewarmtepomp gepresenteerd, die, als er voldoende interesse is, vanaf september in serieproductie kan worden genomen.

De machine heet de Ecodan Geodan EHGT17D, heeft een nominaal verwarmingsvermogen van 8 kW en komt met koudemiddel R32 (GWP: 675). Tot nu toe voerde Mitsubishi alleen lucht/water-warmtepompen. Geïntegreerd is een warmtapwatervat van 170 liter. Alle aansluitingen zitten aan de bovenkant.

“De vraag naar bodemwarmtepompen kwam van de Zweedse tak van Mitsubishi”, zegt Maik Sommer, woordvoerder voor Mitsubishi. “Zij gaven aan dat er daar veel behoefte naar is.”

Zweden

In Zweden is de warmtepomp al sinds begin dit jaar te koop, maar Mitsubishi wil eerst nog marktonderzoek doen voordat het bedrijf de productie gaat opschalen, zegt Sommer.

Op de beurs liggen daarom vragenlijsten waarin geïnteresseerden gevraagd wordt naar het benodigde vermogen, de beste afmeting van het warmtapwatervat en of dat vat los of geïntegreerd moet worden geleverd.

Ook wil Mitsubishi weten of het bedrijf installateurs moet helpen bij boringen en ingebruikstelling van de bron en de warmtepomp.

CO2 als koudemiddel

Ook op de beurs staat de nieuwe Ecodan monobloc lucht/water warmtepomp met koudemiddel CO2 (R744, GWP: 1). Dit is wellicht een primeur voor Duitsland, maar in Nederland is de CO2-warmtepomp al enige tijd te bewonderen.

Het gaat om een 3,5 kW en een 5 kW Ecodan met binnendeel EHPT20Q-VM2EA en buitendeel QUHZ-W40VA. Het binnen- en het buitendeel zijn verbonden met geïsoleerde waterleidingen.

CO2-warmtepompen zijn interessant voor de bestaande bouw, omdat hier doorgaans het verschil tussen aanvoer en retour (ΔT) groter is. Ook het leveren van tapwater kost bij deze techniek minder elektriciteit. Bij warmtepomptechniek op basis van lage temperaturen moet tapwater doorgaans extra elektrisch worden bijverwarmd, waardoor de techniek uiteindelijk nog veel extra energie kost.

De warmtepomp wordt geleverd met een buffervat van 200 liter en een platenwisselaar voor warmtapwater. De geluidsproductie van het binnendeel is 40 dB(A), die van het buitendeel is 53 dB(A) op een meter afstand.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.