fbpx
ISH 2019

Standleiding nog stiller

Binnenrioleringen worden steeds stiller door strengere geluidseisen voor binnenriolering. Hiervoor waren al stille standleidingsystemen op de markt. Wavin introduceerde op de vakbeurs ISH in Frankfurt nog een nieuwtje: SiTech+, PP kunststof dat met mineralen is versterkt.

Afvoergeluiden kunnen het wooncomfort nadelig beïnvloeden. Daarom schrijft het Bouwbesluit voor dat afvoerleidingen in wooncomplexen niet meer dan 30 dB(A) geluid mogen produceren. Het matzwarte SiTech+ systeem van de fabrikant, deze maand verkrijgbaar via de groothandel, claimt een betere geluidsreductie te hebben dan conventionele afvoersystemen. Het afvoersysteem, dat bestaat uit pijpen en t-stukken van 32 tot 160 mm, is gemaakt van PP dat versterkt is met mineralen.  Het soortelijk gewicht van het materiaal is hierdoor wel 40% hoger dan standaard polypropyleen.

Het systeem is voorzien van hoekaanduidingen waarmee de installateur de fittingen in een handomdraai correct kan positioneren. Voor meer houvast zijn de fittingen geribd. Daarnaast hebben de fittingen een stootrand, zodat de installateur onmiddellijk kan zien (of op donkere plekken kan voelen) of een fitting volledig is ingestoken. Bij het systeem zijn bijbehorende dempende beugels met rubberen inlagen verkrijgbaar.

 

2 reacties op “Standleiding nog stiller

  1. Willem-Jan Veldkamp schreef:

    Weet iemand wat die geluidseisen nu zijn? 30dba? Dat haal je met gewoon pvc en geisoleerde schacht toch ook wel?

  2. Joyce schreef:

    Klopt Willem-Jan maar nu met Wavin SiTech+ hoef je dus niet meer extra te isoleren. Dat scheelt tijd én geld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.