Nieuws

Ketelvervanger wint langzaam terrein

6

De warmtepomp als cv-ketelvervanger is veelbesproken, maar wordt ondanks de groei in praktijk door het gros van de installateurs nog niet omarmd. Installateurs krijgen veel vragen over aardgasloze of hybride oplossingen, maar komen bij vervangingssituatie toch vaak weer ‘gewoon’ bij een HR-ketel uit.

Dit blijkt uit de enquête op Installatie.nl (zie onderaan dit bericht). Meer dan de helft van de deelnemers geeft aan dat het bij een ketelvervanging, ondanks mogelijke ambities, toch nog gewoon uitdraait op een nieuw HR-toestel. Installateur Gerrit Hak, van Hak Installatieservice, onderschrijft de uitkomst uit eigen ervaring. De installateur, die op jaarbasis een kleine 100 warmtepompen installeert, praat op dinsdag 25 juni tijdens het webinar ‘Ketelvanging, wat is wijsheid? over zijn ervaringen met de techniek en de klantvraag. Volgens hem is het belangrijk dat collega’s zorgen voor goed onderlegde vaklui, en een eenduidig en helder verhaal naar de eindgebruiker.

Beperkende omstandigheden

Voor nieuwbouw is een aardgasloze oplossing onomstreden. In bestaande bouw zijn er beperkende omstandigheden, onderschrijven ook Rob Haarman en Steven Kok, de twee andere sprekers in het webinar, waarvoor kijkers zich gratis aan kunnen melden. Haarman is technisch trainer bij warmtepomp- en ketelleverancier Nefit. Steven Kok adviseert namens Rensa Techniek installateurs in Noord-Nederland bij verduurzamingsprojecten. In het webinar nemen de sprekers installateurs mee in de keuzeopties bij ketelvervangingen, en bespreken de kansen en voorwaarden voor (hybride) warmtepompinstallaties. Haarman: “Consumenten kloppen aan bij installateurs. Die vertrouwen ze en moeten het werk installeren. Maar veel installateurs hebben nog weinig ervaring met de techniek. En die onbekendheid en voorzichtigheid kan betekenen dat men weer teruggrijpt naar vertrouwde techniek. Soms terecht, maar niet altijd nodig.” Het aantal verkochte ketels in Nederland stabiliseert zich. De warmtepompmarkt groeit gestaag.

Merendeel woningen hybride-proof

Naast all-electric en 1:1 vervanging van de ketel, bestaat er ook de mogelijkheid om voor een hybride oplossing te kiezen. Dan wordt het leeuwendeel van de verwarmingsvraag verzorgd door een warmtepomp, en springt een HR-toestel bij wanneer hogere temperaturen worden gevraagd en wanneer er tapwater moet worden geproduceerd. Zeker 60% van de bestaande woningen in Nederland is geschikt, of geschikt te maken voor een hybride oplossing, zo onderschrijft Nefit. Vooral de naoorlogse woningbouw tot circa bouwjaar 2000 is kansrijk voor de ketel/warmtepomp-combinatie. Aan de hand van voorbeelden wordt uitgelegd wanneer welke verduurzamingsstappen in welke situaties genomen kunnen worden, zodat de huiseigenaar niet achteraf spijt krijgt.

Afgifte en systeemkeuze

Tijdens het webinar worden de verschillende verduurzamingsopties voor bestaande bouw besproken. Wanneer is het verstandig nog voor een nieuwe generatie HR-ketel te gaan, wanneer is all-electric verstandig, en wanneer kan een hybride tussenstap raadzaam zijn. De sprekers bespreken technische factoren (isolatie, systeemkeuze, ventilatie, afgifte, dimensionering) en geven tips om klanten van hapklare en eenduidige informatie te voorzien. Kijkers krijgen na afloop handige downloads aangeboden.

Via deze link kunt u zich gratis aanmelden voor het webinar.

Poll: vervanging cv-ketel

Ketelvervanging: in hoeverre is verduurzaming (bv warmtepomp) in beeld?

Bekijk resultaat

Laden ... Laden ...

6 reacties op “Ketelvervanger wint langzaam terrein

 1. J. van der Duim schreef:

  Heb een zeer goed geïsoleerde woning uit 2001. Moest in 2018 bestaande cv ketel vervangen ivm lekke cv ket. Reparatie was een optie maar vanwege de leeftijd van de ketel alle mogelijkheden op een rijtje gezet. In mijn geval was een nieuwe cv ketel de beste (goedkoopste) optie. Voor nog geen € 1500,00 een nieuwe moderne Vaillantketel laten installeren met alles erop en eraan (expansievat, magneetfilter combinatie etc.)
  Ik kan nu weer 15 jaar vooruit en zie tegen die tijd wel weer wat de opties zijn. Verbeterde en/of nieuwe technieken en misschien is dan het dure afsluiten van het gas (ruim € 650,00) dan ook komen te vervallen. Voor mij dus een welbewuste duidelijke keuze. Vindt trouwens dat de meeste artikelen een te rooskleurig beeld geven van nieuwe opties en kosten niet volledig vermelden. Vergeet ook niet dat warmtepompen en andere oplossingen ook vaak na 15 jaar vervangen moeten worden.

 2. Leo Zoon schreef:

  Goedendag
  Dat sprookje van dure gasafsluuting moet de wereld uit.
  Je gasmeter eruit en een slot erop kost €90.
  En verder geen kosten.
  Gr leo

 3. Tim schreef:

  Blijft toch een appart verhaal Nederland gas slecht. In duitsland subsidie als je een gas aansluiting neemt met cv

 4. Kees veenstra schreef:

  Wij verbruiken gemiddeld 749 kuub gas per jaar. Ook hebben wij een wtw installatie. Niemand maakt mij wijs dat ik ooit goedkoper kan stoken. Al waren er sommigen die mij probeerden wijs te maken dat het nog 30% goedkoper kan. Noot: onze thermostaat staat als het frisser begint te worden nooit beneden de 23 graden, eerder hoger. En dat is de temperatuur door onze gehele woning. Wij houden er niet van om in dikke truien in huis te lopen of zoals ik in onze buurt zie als ik de hond uit laat mensen onder plaids op de bank zie liggen. En als ik ergens kom en merk op dat het koud in huis is krijg ik als antwoord” ja maar de thermostaat staat op 20! Hoezo de thermostaat staat op twintig deze kan wel tot veertig hoor. Is 20 iets ultiems ofzo?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.