fbpx
Nieuws

1.000 x nul-op-de-meter in Brabant

Slimme schil maakt woning levensloopbestendig

De gemeente Eersel wil de komende 3 jaar 1.000 bestaande woningen in Noord-Brabant nul-op-de-meter maken. Dat heeft de gemeente afgesproken met een aantal andere gemeentes, de provincie, diverse bouwbedrijven, de industrie, woningcorporaties, energiecoöperaties, banken en onderwijsinstellingen.

Flinke uitdaging

Het uiteindelijke doel is om in 2050 alle 800.000 bestaande woningen in Noord-Brabant energieneutraal gerenoveerd te hebben. Een flinke uitdaging dus. Alle partijen gaan op hun eigen manier meewerken aan de doelstelling. Zo gaan de gemeentes het vergunningproces versoepelen en bouwbedrijven gaan nauwer samenwerken om de renovaties economisch rendabel te maken. De provincie gaat het project coördineren.

Rijtjeshuizen

Rijtjeshuizen uit de jaren ’50 tot ’80 zijn als start voor de nieuwe aanpak het meest geschikt. Ze krijgen een isolerende schil van muren en dak en wekken zelf energie op met zonnepanelen. Het inmeten van de huizen vindt digitaal plaats. Huiseigenaren kunnen met die informatie kiezen voor een buitenschil voor hun huis die past bij hun wensen. De onderdelen voor de renovatie zullen in een hoog geautomatiseerd proces in een fabriek gemaakt worden. Hiermee is het haalbaar om de kosten voor renovatie te drukken en in kleinere series te bouwen. Een belangrijk aspect daarbij is dat grootschalige renovatie uiteindelijk uit de bespaarde energiekosten kan worden gefinancierd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.