fbpx
Nieuws

10 miljoen voor verduurzamen monumenten

Wie in een rijksmonument woont, kan een tegemoetkoming krijgen voor energiebesparende maatregelen. Minister Bussemaker heeft hiervoor 10 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Ingewikkelde klus

Woningbezitters kunnen met het geld energiebesparende maatregelen treffen tijdens de renovatie van hun rijksmonumentale woning. Tot nu toe was er alleen geld beschikbaar voor de restauratie van deze monumenten. Het energiezuiniger maken van historische woningen is een ingewikkelde klus. Dubbel glas of isolatie zijn vaak geen opties. Een restauratie is het handigste moment om energiebesparende maatregelen aan te brengen in bijvoorbeeld dak, muren of fundering.

Gecombineerde subsidie

De regeling wordt ondergebracht bij het Nationaal Restauratiefonds. Jaarlijks is circa €30 miljoen beschikbaar voor bezitters van monumentale woningen. Daar komt nu eenmalig €10 miljoen bij voor energiebesparing. Monumentenbezitters kunnen uit het fonds een lening met lage rente krijgen, waarvan de opbrengsten weer terugvloeien in het fonds. Vanaf 1 juni kunnen eigenaren van woonhuizen één gecombineerde lening aanvragen voor de restauratie en de energiebesparende maatregelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.