fbpx
Nieuws

De gemeente Amsterdam investeert de komende drie jaar 10 miljoen euro om schoolgebouwen te voorzien van een gezonder binnenklimaat. Daarbovenop stellen de schoolbesturen zelf 1,5 miljoen beschikbaar. De gemeente hoopt dat de omstandigheden voor leraren en leerlingen daarmee verbeteren. Het concentratievermogen moet omhoog en het ziekteverzuim omlaag.

In 2015 zijn al 20 schoolgebouwen aangepakt, waardoor leerlingen en leerkrachten in 275 lokalen een gezonder binnenklimaat hebben. In 2016 komen daar nog eens 400 lokalen bij.

Ventilatiesystemen en zonnepanelen

Leslokalen worden voorzien van een ventilatiesysteem. Het toegenomen energieverbruik als gevolg van het ventilatiesysteem en het onderhoud wordt gecompenseerd door zonnepanelen en energiebesparende verlichting zodat het schoolbestuur geen hogere kosten krijgt na aanpak van het gebouw. De maatregelen passen in de ambitie van het college om de stad duurzaam te maken met innovatieve maatregelen.

‘Beter presteren’

Wethouder Onderwijs Simone Kukenheim: “Een schoon en fris binnenklimaat is cruciaal voor het onderwijs. Aangetoond is dat kinderen en leraren die werken in een goed binnenklimaat beter presteren. Het concentratievermogen stijgt en het ziekteverzuim daalt. Alle reden dus om in Amsterdam fors te investeren in gezonde scholen.”

Voortgezet onderwijs

Omdat scholen in het voortgezet onderwijs meestal groter zijn dan basisscholen, vereist dit een andere aanpak. Een pilot die nu op twee VO-gebouwen draait moet inzicht geven in de beste manier om deze schoolgebouwen aan te pakken. Na de zomer zijn daarvan de resultaten bekend. Vanaf 2017 kunnen dan ook de VO-scholen meedoen aan het project Gezonde Schoolgebouwen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.