fbpx
Nieuws

13 procent nieuwbouw heeft nog aardgas

gas, aardgas, koken

Het afgelopen jaar kreeg 13 procent van de nieuwbouwwoningen in Nederland nog een gasaansluiting. Dat is een flinke daling ten opzichte van 2019. Toen schommelde dit percentage nog tussen 20 en 30 procent. Het gaat om nieuwbouw in het verzorgingsgebied van de netbeheerders Stedin, Liander en Enexis Netbeheer. Dat meldt Netbeheer Nederland.

De Nederlandse overheid wil afstappen van het gebruik van aardgas. Daarom is per 1 juli 2018 de plicht voor netbeheerders om nieuwe huizen en kleine bedrijfspanden aan te sluiten op het aardgasnet, vervallen. Sinds die datum krijgen bouwers geen vergunning meer voor bouwplannen met een aardgasaansluiting. Het aandeel aardgasloos opgeleverde nieuwbouw stijgt sindsdien gestaag.

Onthefffing

Er is een aantal redenen waarom nieuwbouwwoningen ook nu nog worden opgeleverd mét een aardgasaansluiting. Zo mogen nieuwbouwprojecten waarvoor een omgevingsvergunning is aangevraagd vóór 1 juli 2018, nog wel op het gasnet worden aangesloten. Eenmaal aangevraagd is de vergunning onbeperkt geldig. Daarnaast hebben gemeenten nog steeds de mogelijkheid een ontheffing te verlenen voor nieuwbouwprojecten van na 1 juli 2018, bijvoorbeeld wanneer andere oplossingen dan aardgas technisch onmogelijk zijn.

Gemiste kans

De netbeheerders zien het als hun maatschappelijke taak om te helpen bij de uitfasering van aardgas en de omschakeling naar nieuwe energiebronnen. Projectontwikkelaars en woningcorporaties die voor 1 juli 2018 aardgasaansluitingen voor nieuwbouwprojecten hebben aangevraagd of in opdracht hebben gegeven, krijgen de mogelijkheid om daar zonder kosten van af te zien. Daarnaast denken de netbeheerders vrijblijvend mee over de mogelijkheden om een nieuwbouwproject toch zonder aardgas te realiseren. Het is immers een gemiste kans om nu nog nieuwbouwwoningen aan te sluiten op aardgas en ze voor 2050 weer om te bouwen naar een andere warmtevoorziening.

Bestaande woningen

Ondertussen neemt ook het aantal aanvragen om bestaande woningen van het aardgas te halen toe. Doordat steeds meer huishoudens en bedrijven overstappen op een duurzaam alternatief, neemt het elektriciteitsverbruik toe. De netbeheerders werken daarom hard aan uitbreiding van het stroomnet en aan innovaties om het net slimmer en efficiënter te gebruiken. Ook kijken ze naar andere warmte-oplossingen voor de toekomst. Zoals een systeem waarin naast elektriciteit, ook energiedragers als groen gas en waterstof een rol spelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.