fbpx
Nieuws

2016 jaar goed voor zonnepanelen

2016 was opnieuw een goed jaar voor mensen met zonnepanelen. Dit past in de trend van de afgelopen jaren. De zon scheen 240 uur meer dan normaal. De gemiddelde globale straling kwam uit op 1065 kWh per m2. Eigenaren van zonnepanelen sluiten het jaar af met een extra opbrengst van 5,3% ten opzichte van het gemiddelde. Per zonnepaneel is dat ongeveer 12,5 kWh meer.

KNMI

Het KNMI meet in Nederland de zonnestraling op haar weerstations, die verspreid in Nederland staan opgesteld. Gemiddeld levert de zon een hoeveelheid energie van 1015 kWh per jaar per m2. In 2016 was dit 50 kWh per m2 meer. Een zonnepaneel in Nederland heeft hierdoor gemiddeld 250 kWh stroom opgeleverd.

De extra straling van de zon heeft ervoor gezorgd dat een gemiddeld zonnepaneelinstallatie van zestien zonnepanelen ongeveer 40 euro extra hebben opgeleverd voor een particuliere eigenaar.

2 reacties op “2016 jaar goed voor zonnepanelen

  1. M. Klees schreef:

    Positief bericht. Echter, de conclusie “Eigenaren van zonnepanelen sluiten het jaar af met een extra opbrengst van 5,3% ten opzichte van het gemiddelde.” is vermoedelijk onjuist. Over het algemeen is er in 2015 juist meer energie opgewekt door zonnepanelen, Friesland & Groningen daargelaten. Dit blijkt uit diverse monitoringsdata. Instralings-kWh’s zijn niet gelijk aan gegenereerde kWh’s uit PV installaties(AC).

  2. Peter Segaar schreef:

    Uitgebreide analyse van KNMI instralings- meetdata van alle 31 (2016) meetstations en historische evolutie instraling en zonneschijnduur in geïllustreerd artikel.

    http://www.polderpv.nl/nieuws_PV137.htm#8jan2017_KNMI_instraling_data_tm_2016

    Er is altijd variatie, vaak geografisch bepaald, en in 2016 was de variatie vrij groot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.