Ga naar hoofdinhoud

‘375 miljoen voor industriële NOM-renovaties’

Geen losse consumentensubsidies meer voor zonnepanelen of een warmtepomp, maar een enkele producentensubsidie voor een gehele NOM-renovatie à 25.000 euro per woning. En dat voor 15.000 woningen.

Daarvoor pleit de Stroomversnelling, een samenwerkingsverband van de grote bouwondernemingen (VolkerWessels, BAM, Ballast Nedam, Dura Vermeer) en een aantal woningcorporaties. Met deze grootschalige opzet denkt de Stroomversnelling NOM-renovaties te kunnen industrialiseren en daarmee de gemiddelde kosten per renovatie te kunnen drukken.

“We willen dat er vijf tenders worden uitgeschreven, voor minimaal 3000 woningen per tender. Dus dat komt neer op minimaal 15.000 woningen”, zegt Leen van Dijke, die als voorzitter van de Stroomversnelling deelneemt aan de onderhandelingen voor een nieuw Klimaatakkoord. “Dat komt dus neer op 375 miljoen euro subsidie.”

Industriële prefab

Het kabinet heeft als doelstelling om in 2050 alle woningen in Nederland aardgasvrij te hebben. En om dat te bereiken is een enorme versnelling van duurzame renovaties nodig. “Dat kan je niet per project oppakken”, zegt Van Dijke, “daarvoor heb je industriële, gerobotiseerde productiestraten nodig.” En die maken dan de prefab dakconstructies, gevels en energiemodules, voor honderdduizenden woningen uit de jaren ’50 tot ‘90. De overheid zou dit moeten stimuleren, net zoals bij wind op zee, waarbij de gehanteerde tenderregeling ook heeft gezorgd voor grote kostendalingen.

‘Niet realistisch voor lokale installateur’

Het is voor de kleinere, lokale installateurs niet realistisch om zulke renovaties “woonlastenneutraal” aan te willen bieden, zegt Van Dijke. “Zo’n NOM-concept ontwikkel je niet op een achternamiddag. Hier is de industrie al jaren mee bezig.” In plaats daarvan krijgt de lokale installateur een rol als ‘assembleur’ van de prefab onderdelen. Wie zich inschrijft voor een tender kan “punten verdienen”, aldus Van Dijke, als in de offerte duidelijk wordt gemaakt dat lokale installateurs een rol in het bouwproces wordt gegund.

Producentensubsidie

De Stroomversnelling wil dat de subsidies worden verstrekt aan de producenten en niet aan consumenten. “Anders blijf je afhankelijk van of een consument eens een keer een warmtepomp of een pv-systeem wil aanschaffen. Door de subsidies aan de producent aan te bieden, kunnen zij uiteindelijk goedkoper produceren.”

De onderhandelingen rond het Klimaatakkoord vinden plaats aan vijf sectortafels (Gebouwde omgeving, mobiliteit, industrie, elektriciteit en landbouw). De Stroomversnelling schuift aan bij de sectortafel ‘gebouwde omgeving’, die onder leiding staat van Diederik Samsom. Nog voor de zomer moet die zijn duurzame plannen gereed hebben.

Lees hier het voorstel van de Stroomversnelling:

Gebouwde_omgeving_van_het_gas_af

6 reacties op “‘375 miljoen voor industriële NOM-renovaties’

  • JW de Vroome

    Het is me wat, hget bedrijfsleven wil strijden om zo veel mogelijk. Daarmee is de partioculier uitgeschakelt van subsidie, zo lijkt het!

    SMERIGE PRAKTIJKEN

  • Erwin

    Ja inderdaad en zo wordt het midden en klein bedrijf ook mooi uitgeschakeld om nom woningen te maken omdat de particulier niet gaat investeren zonder subsidie.

  • Patrick

    Mooie poging om het MKB buiten spel te zetten. Behalve als de lokale installateur het ‘gegund’ krijgt natuurlijk… Als iedereen zich dan in mag schrijven bij de tender mag er weer gewerkt worden tegen kostprijs. Op de lange termijn gaan we dan met z’n allen weer naar waar we vandaan kwamen.

  • A van den Akker

    Het lijkt mij dat je 2 kanten in moet kijken.
    Er moet op korte termijn heel veel gerealiseerd worden en ook de grotere woonprojecten alsmede renovatieprojecten binnen de huurbouw komen aan bod.
    Ik kan begrijpen dat dit erg omslachtig is als dit per woning gedaan word. De kosten lopen dan dermate op waardoor er veel geld (subsidie) verloren kan gaan.
    Door deze projecten op grotere schaal uit te voeren kan er weer ergens wat aan kosten gewonnen worden (prefab, groot inkopen etc). Dat kan ook ten goede zijn aan de subsidie. (vermoed ik)
    Hiernaast mogen inderdaad de kleinere projecten ook niet vergeten worden. Ikzelf zou pleiten voor een combinatie van beide zodat beide toegankelijk blijven.
    Wellicht kan men het budget verdelen zodat het enigszins in verhouding blijft tussen de 2 opties. Dan voorkomen we ook dat de grote projecten direct het hele budget opmaken dat aan subsidie beschikbaar is.
    Er zal uiteindelijk toch een grotere denkwijze aan overgehouden moeten worden willen we alles tijdig gerealiseerd hebben….. Met het huidige tekort aan personeel zal dat alleen maar erger worden. De beun de haas kan dadelijk ook nog maar lastig de meeste warmtepompen hangen in de avonduren als hij geen STEK monteur is. Dat levert ook weer “problemen” op. We kunnen zeggen wat we willen, maar ook dat is een aanbod dat de markt mee om moet bouwen. En broodroof kunnen we het niet meer noemen gezien ze overdag al zoveel mogelijk werk moeten verzetten…..

  • Rewa2335

    Daar gaan we weer,de particulier en kleine middenstander buiten spelzetten om zo de grote hun zakken te laten vullen.
    Heb je gespaard om jouw huis naar een lager energie verbruik te krijgen ,de spaarrente rond de nul gedaald is door de heer Dragni ,kom je weer van een koude kermis thuis.
    De heer Bos was toch voor de kleine man maar nu even niet ,komt hem na uit de politiek gestapt te zijn beter uit ,wilt nu bij de grote jongens horen met een dergelijk voorstel.
    Mensen wat worden wij belazerd door deze voorstellen.

  • R.H. Henstra (QROMWEL)

    Geweldige vondsten; “Het Milieu”, “Verduurzamen”, “Energietransitie”. Hoe verhult men dat men er op uit is zo snel mogelijk de zakken te vullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

All-in ketelcontract niet langer basis voor warmtetarief

Intergas start met terugname cv-ketels

Bosch komt met warmtepompboiler

‘Mobiliteit raakt installatievak steeds meer’

Offertetool voor ventilatiesystemen

Warmtepomp-regeling in cv-ketel