fbpx
Nieuws

Om de klimaatdoelen voor de gebouwde omgeving te halen zijn er vooral veel technische vakmensen nodig. Welke technische vakmensen nodig zijn, is nu in kaart gebracht in de publicatie ‘Klimaatbanen in de gebouwde omgeving’.

Het gaat onder andere om isolatiemonteurs, zonnepanelenmonteurs, monteurs warmtenetten en energieprestatieadviseurs. De publicatie komt van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), in samenwerking met Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), de Taakgroep arbeidsmarkt en scholing Klimaatakkoord van de Sociaal-Economische Raad (SER).

In totaal zijn er 45 verschillende technische beroepen nodig voor de uitvoering van de klimaatdoelen in de gebouwde omgeving. Op dit moment is er een groot tekort aan de benodigde vakmensen. Los van de klimaatdoelen uit het Klimaatakkoord uit 2019 is er veel vraag naar technici. Het aantal vacatures voor de technische beroepen is gestegen tot bijna 46.000 in het derde kwartaal van 2021. De meeste vacatures staan open voor werkvoorbereiders en calculatoren bouw en installatietechniek (4.700), loodgieters en installateurs (4.600), timmerlieden (4.400) en elektriciens en monteurs elektrische bedrijfsinstallaties (4.400).

Klimaatdoelen gebouwde omgeving

Om minder CO2 uit te stoten moeten de ruim zeven miljoen bestaande huizen en één miljoen bestaande gebouwen worden verduurzaamd. Als eerste stap worden tot 2030 de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen aangepakt. Daarnaast moeten er door het woningtekort rond de 100.000 nieuwe woningen per jaar worden gebouwd. Om dit te realiseren heb je wel de mensen nodig.

Soms gaat het daarbij om specifieke beroepen als isolatiemonteur, zonnepanelenmonteur, monteur warmtenetten of energieprestatieadviseur. Vaak ook is het uitvoeren van de klimaatwerkzaamheden een deel van een breder takenpakket. Er zijn ook beroepen die niet direct raken aan het bereiken van de klimaatdoelen, maar wel nodig zijn ter ondersteuning, ontwerp en afronding van de verduurzaming. Het gaat dan bijvoorbeeld om grondwerkers, vloerenleggers, ontwerpers, werkvoorbereiders en calculatoren.

Kansen voor overstapper door scholing

De grote vraag naar nieuwe vakmensen zorgt ervoor dat er veel kansen liggen om aan het werk te gaan in een klimaatbaan. Ook zijn er veel mogelijkheden voor omscholing en om te leren in de praktijk. Zo is het niet alleen mogelijk om een mbo-diploma te behalen, maar is het ook mogelijk om aan de slag te gaan door middel van een mbo-certificaat of praktijkverklaring. Een werkende of werkzoekende volgt dan een deel van de mbo-opleiding op de werkvloer.

Door het hele land heen zijn er ook opleidingstrajecten gestart waarin UWV, opleidingsinstituten en werkgevers samenwerken om ‘zij-instromers’ om te scholen tot een beroep dat nu hard nodig is.

Bekijk hier de gehele publicatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.