fbpx
Nieuws

600.000 slimme verwarmingsthermostaten

8 procent van de Nederlandse huishoudens stuurt haar verwarmingsinstallatie aan met een slimme thermostaat. Dit blijkt uit de Smart Home Monitor, een marktonderzoek van Multiscope onder 6000 Nederlanders.

De helft van de ondervraagde mensen combineert de slimme thermostaat met een energiecontract. Toon van Eneco, een van de voorlopers op het gebied van slimme verwarmingsthermostaten, heeft het grootste marktaandeel, zo zegt het onderzoek. De top 5 van meest gebruikte thermostaten bestaat naast Toon (34%) uit de Nefit Easy (14%), de E-thermostaat van Essent (9%), Honeywell’s Evohome (8%) en de Nest-thermostaat (4%). Een overzicht thermostaten en apps uit vakblad Installatie en Sanitair vindt u hier.

Comfort en besparing

De belangrijkste reden om te kiezen voor een slimme thermostaat is gemak en comfort (39%). Slimme thermostaten zijn namelijk op afstand te bedienen door middel van een app. Daarnaast speelt lager energieverbruik een belangrijke rol. Inzicht in verbruik en uitgaven (33%), controle over het energieverbruik (28%) en kostenbesparing (27%) zijn de overige veel voorkomende redenen. Vier op de vijf Nederlanders met een slimme thermostaat zijn tevreden met het apparaat.

De slimme thermostaat hangt vooral bij gezinnen met kinderen (12%) en bij 18 tot 34 jarigen (10%). Bij 65-plussers blijft de slimme thermostaat nog wat achter (7%). Eén op de zes Nederlanders (13%) geeft aan een slimme thermostaat te overwegen.

Onderzoek

De Smart Home Monitor is het marktonderzoek dat inzicht geeft in het bezit en gebruik van smart home consumentenproducten in Nederland.  De cijfers en resultaten van bijna 20 smart home producten en meer dan 200 smart home merken zijn in dit onderzoek opgenomen. Het onderzoek geeft inzichten in bezit, gebruik, profielen, motivatie, drempels, aankoopintentie en toekomstperspectief van smart home toepassingen en producten. Het rapport is beschikbaar vanaf 14 april 2016

13 reacties op “600.000 slimme verwarmingsthermostaten

  1. Marcel schreef:

    Alleen jammer en beschamend dat de Toon op de aan/uit aansluiting zit aangesloten van de modulerende cv toestellen.

    • BvW schreef:

      Hoe bedoel je dat precies Marcel?

      • Marcel schreef:

        De Toon heeft het OT protocol dit OT protocol is ontwikkeld om modulerende cv toestellen zo duurzaam (zuinig) en comfortabel (gelijkmatig temperatuur) te laten werken.
        Als je van de OT toestellen een aan/uit toestel maakt weet het slimme OT toestel niet wat hij doen moet. Dit gaat meestal gepaard met comfort klachten en hoger gas verbruik. Uiteraard probeert het toestel na gelang hoe slim de fabrikant hem heeft gemaakt dit op te vangen. Maar het blijft beter om als thermostaat hem de juiste info te verstrekken en niet alleen dat hij aan of uit moet gaan.

        • BvW schreef:

          Marcel, daar kan ik toch echt niet in meegaan. Een toestel met opentherm is vaak ook prima aan/uit te sturen.

          Wel is het zo dat , als de ketel op lagere temperaturen kan stoken, het rendement van de ketel hoger is en dus het energieverbruik lager.

          Helaas vinden heel veel mensen het niet prettig dat de radiatoren minder warm worden en plaatsen wij dus regelmatig aan/uit kamerthermostaten terug op verzoek van bewoners.

          Kortom, OT is niet per definitie beter. Het hangt af van het gebruik en de installatie zelf.

  2. Herbert schreef:

    Als ik dit zo lees kun je beter gaan inregelen dan terug gaan naar aan/uit. Haal je nog meer uit je cv-installatie

    • BvW schreef:

      Een installatie goed inregelen heeft altijd de voorkeur.

      Dan nog vind niet iedereen het prettig. Heel veel mensen zijn nog gewend dat ze de kachel twee graden hoger zetten en dat dan de radiatoren bloedheet worden. Dat gaat niet meer met OT.

      Het is ook wat apart dat we een installatie die altijd op aan/uit gewerkt heeft soms ineens modulerend gaan aansturen… Dat word meestal wel gedaan namelijk als we in een bestaande installatie de ketel vervangen.

  3. Marcel schreef:

    In deze liever hete radiatoren discussie kan ik niet mee gaan. Maar dat jullie af en toe hebben zitten slapen op school????

  4. Marcel schreef:

    Het zijn juist die modulerende toestellen met modulerende thermostaten vanaf ongeveer 1995 en modulerende pomp vanaf 2000 die ons er op wees dat we de installaties beter moesten inregelen voor een beter en zuiniger stook gedrag. Al die aan/uit installaties werden wel warm (heet) Dus als je dat te moeilijk vind of niet wil begrijpen kies je voor de aan/uit regeling.

    • BvW schreef:

      Je word wat opstandig Marcel, dat is nergens voor nodig. En helemaal wat vreemd dat je denkt dat we hebben liggen slapen op school.

      1. Om een goede installatie te realiseren zal alles op elkaar afgestemd moeten worden, dus bij renovatie zullen soms concessies gedaan moeten worden.

      2. Er zit vaak een grote kloof tussen zuinig en efficiënt stoken en de comfortwensen van de klant.

      Dus als je dat te moeilijk vind of niet wil begrijpen kies je voor de modulerende regeling en ga je met je vingers in je oren staan als je klanten beginnen te klagen.

      Vroeger werd een nieuwe installatie zo uitgedacht dat deze zelf al veel beter in balans was. Ken je bijvoorbeeld het tichelman principe nog?

      Vandaag de dag trappen we alles er maar in, als het maar goedkoop is en zogenaamd zuinig.

      Je kan bij een klant stampend gaan staan vertellen dat jouw manier de beste is, maar als men daar zelf niet van overtuigd is bereik je alleen maar dat je weer een klant kwijt bent.

      Informeer klanten/bewoners duidelijk over de gevolgen van bepaalde keuzes en adviseer ze er in. Maar ga mensen nou niets opleggen want dan trek je aan het kortste eind.

      Vriendelijke groeten van iemand met een moderne hr cv ketel, die in zones modulerend aangestuurd word met een lage temperatuur afgifte systeem er achter. Met daarnaast kranen die voor een vaste volumestroom door de radiator zorgen en dus ook een continu warmteafgifte.

      Mij hoef je niet te overtuigen dat modulerend regelen kan besparen, ik ken de voor- en nadelen. Maar dat betekent niet automatisch dat iedereen het met je eens gaat zijn.

  5. Marcel schreef:

    Nee ik sta niet met mijn vingers in mijn oren. Ik installeer al meer dan 20 jaar modulerende toestellen met modulerende thermostaten en met zeer grote tevredenheid van de klant. Nu belt er een klant met een toestel uit 2007 over comfort klachten. Soms te koud dan weer te warm. Ik daar naar toe met de gedachten dat er een censor van slag is. Hangt daar een Toon aan de muur die de klachten veroorzaakt. Eneco verdomd het om er een converter tussen te zetten. Nu heb ik de situatie terug gebracht naar 2007 geheel modulerend en de Toon weer in de doos gedaan. En ik heb weer een tevreden klant.

    • BvW schreef:

      Lang verhaal kort, de Toon is een onding dat qua cv regeling nog een lange weg te gaan heeft. Dat ben ik helemaal met je eens. Had hem in mijn vorige woning en had het snel bekeken. Toen maar weer terug naar “ouderwetse” Honeywell round OT en geen enkel probleem meer.

      Nu blije gebruiker van de laatste generatie Evohome.

      Maar dat staat compleet los van de hele discussie of modulerend beter is als aan/uit of andersom 😉

      Een heel prettig weekend gewenst!

  6. […] Dit betekent dat monteurs zich bezig gaan houden met de installatiewerkzaamheden rondom slimme thermostaat Toon, stroomaccu Powerwall, ventilatiewarmtepomp Warmtewinner en de zonnepanelen en laadpalen die het […]

  7. […] moment heeft 8 procent van de Nederlandse huishoudens een slimme thermostaat aan de muur hangen. Volgens de Smart Home Monitor zijn er 600.000 apparaten in Nederland geïnstalleerd. De op afstand bedienbare kamerthermostaat […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.