fbpx
Nieuws

Aandeel installatie in bouw blijft groeien

De technische installatiebranche maakt historische ontwikkelingen door. Zelden waren de perspectieven over de hele linie zo gunstig. Dat staat in het rapport Economische vooruitzichten installatiebranche 2019 en verder. Doekle Terpstra, voorzitter van Uneto-VNI, leverde deze week het eerste exemplaar van het rapport af bij staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. Het aandeel van installatietechniek in woningbouw, utiliteitsbouw, infratechniek en industrie wordt steeds groter.

Grote betekenis

Staatssecretaris Mona Keijzer noemde de toekomst van de installatiebranche in Nederland veelbelovend: “Het vakgebied wordt breder, digitaler en veelzijdiger. Of het nu gaat om de zorg of om onze energievoorziening, we moeten grote stappen gaan zetten. De installatiebranche is daarbij onmisbaar en neemt in toenemende mate het voortouw.”

Installatiequote boven 50%

Het aantrekken van de bouwproductie is gunstig voor de hoeveelheid installatiewerk. Tegelijkertijd wordt het belang van de branche zelf steeds groter. Installatietechniek heeft een groeiend aandeel in woningbouw, utiliteitsbouw, infratechniek en industrie. Deze ‘installatiequote’ – het percentage in de totale bouwsom – neemt al jaren toe en ligt inmiddels in veel gevallen boven de 50 procent.

Aantrekkende woningmarkt

Als gevolg van optimisme over de economie, groeit de bouwproductie in de komende jaren verder. De aangetrokken woningmarkt zorgde er in de gelopen jaren voor dat vooral de woningbouw de motor achter de groei was. Personeels- en materiaaltekorten werken in de komende jaren echter als een rem op de groei van de woningbouwproductie. Desalniettemin groeit de woningbouw in de komende jaren verder door, maar bereikt wel een plafond op circa 70.000 opgeleverde woningen per jaar.

Meer banen

Installatiebedrijven in de utiliteitsbouw kunnen volgend jaar een volumestijging van 4 procent tegemoetzien. In de infrastructuur groeit het installatievolume zelfs met 6 procent. Technisch dienstverleners in de woningbouw zien hun marktvolume komend jaar met 3 procent toenemen. Ook de werkgelegenheid ontwikkelt zich gunstig; tot en met 2023 groeit het aantal banen in de sector jaarlijks met 1,5 procent.

Doekle Terpstra: “Dat zijn mooie cijfers, maar het betekent ook een enorme uitdaging. Ons werknemersbestand vergrijst in rap tempo, terwijl we er in de sector veel banen bij krijgen. We hebben steeds meer technici nodig met digitale vaardigheden én kennis van duurzame technieken voor de energietransitie. Op vmbo- en mbo-niveau, maar in toenemende mate ook op hbo- en wo-niveau.”

Energietransitie stuwt groei

De installatiebranche is nu een van de snelst groeiende sectoren van de Nederlandse economie en het einde van de groei is voorlopig nog niet in zicht. Dit jaar komt het installatievolume op 20,2 miljard euro, volgend jaar groeit de markt naar ruim 21 miljard euro en in 2023 overschrijdt de omzet de 23 miljard euro.

Terpstra: “De energietransitie is de grootste naoorlogse verbouwing van ons land en brengt veel werk voor installateurs met zich mee. Ook voor de ontwikkeling naar smart buildings , de versterking van onze digitale infrastructuur en innovatieve oplossingen voor de zorg zijn onze leden onmisbaar.”

Bekijk hier het gehele rapport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.