fbpx
Nieuws

Aandeel ketels in nieuwbouw daalt

Het aandeel cv-ketels in de nieuwbouw daalt. Het afgelopen jaar werd nog iets minder van de helft van de nieuwbouwwoningen voorzien van een cv-ketel op aardgas.

Dit blijkt uit cijfers van online trendwatcher Bouwtrend. In 2017 werd 45 procent van de gebouwde woningen voorzien van een gasketel voor verwarming. Komend jaar daalt dit percentage tot onder de 40 procent. Deze informatie is gebaseerd op analyse van de energieprestatieberekeningen van meer dan 64.000 woningen in 2017 en 2018. De neergang van het aandeel gasketels in de nieuwbouw wordt vooral opgevangen door de groei van warmtepompen en externe warmtelevering, zoals stadsverwarming. Met name appartementencomplexen worden steeds vaker aangesloten op een extern warmtenet. Voor de verwarming van grondgebonden woningen, zoals rijwoningen en vrijstaande woningen wordt daarentegen steeds vaker gekozen voor een warmtepomp.

De verwachting is dat het aandeel cv-ketels dit jaar vooral daalt doordat de wettelijke verplichting voor aansluiting op het gasnet vervalt. In Nederland zijn nu zo’n 7 miljoen huishoudens aangesloten op het aardgasnet.

Energieprestatieberekening

De trend wordt waargenomen bij analyse van de energieprestatieberekeningen die verplicht moeten worden opgesteld voor de bouwaanvraag van nieuwbouwwoningen. In deze berekening staat gedetailleerd aangegeven hoe goed de woning is geïsoleerd en hoe de woning wordt verwarmd. In 95 procent van de gevallen stelt de bouw- en installatiesector deze berekening op met gespecialiseerde software van DGMR of Uniec 2. De informatie uit deze berekeningen is opgenomen in Bouwtrend.

 

1 reactie op “Aandeel ketels in nieuwbouw daalt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.