Ga naar hoofdinhoud

Aantal legionellabesmettingen groeit

Het aantal mensen in Nederland dat een legionellabesmetting oploopt, groeit. Dat is te lezen in een rapport van de RIVM.

Verdubbeling

In het rapport is te zien dat het aantal gevallen stijgt van ruim 150 in 2011 tot bijna 350 in 2016. Dat is dus meer dan een verdubbeling. In 2016 stierven 20 mensen aan de infectie, die behalve milde griepklachten ook ernstige longontsteking kan veroorzaken. Het RIVM kan de stijging niet goed verklaren. Het is ook goed mogelijk dat het werkelijke aantal besmettingen hoger is, omdat er niet altijd een juiste diagnose wordt gesteld. Ook het aantal meldingen in 2017 lijkt weer hoger uit te komen dan voorgaande jaren.

Inademen

Legionallabesmettingen komen vooral voor in de zomer, en dan met name bij hevige regenval na een warme periode. Een besmetting wordt niet opgelopen door besmet water te drinken, maar door verneveld water met daarin de bacterie in te ademen. Fonteinen of tuinsproeiers kunnen bronnen van besmetting zijn. Maar de bacterie komt ook voor in de grond, en kan zo via opspattend regenwater verspreid worden. Vooral mensen met een verminderde weerstand lopen kans om ziek te worden. Eerder al kondigde ISSO aan een onderzoek te starten naar de preventie van legionella.

Installaties

Legionella kan ook ontstaan in waterleidinginstallaties. Wanneer drinkwaterleidingen onnodig opwarmen of stagneren, kan de bacterie groeien. Dit komt bijvoorbeeld voor bij leidingen die in warme schachten zijn weggewerkt, dode leidingen installaties, of hotspots waarbij drinkwaterleidingen te dicht bij warmtebronnen als vloerverwarming zijn aangelegd.

Tips

Het RIVM geeft een aantal tips om besmetting met legionella te voorkomen:

  • Laat de ketel goed afstellen op minimaal 60 graden Celsius.
  • Gebruik zowel warm als koud water wekelijks.
  • Spoel na de vakantie de kranen en de douche door.
  • ontkalk de douche regelmatig.
  • Laat tuinslang, hogedrukspuit en andere watersproeiende apparaten goed leeglopen en maak ze regelmatig schoon.
  • Maak de plantenspuit na ieder gebruik schoon.
  • Jacuzzi’s, hot tubs en whirpools moeten regelmatig gereinigd en ontsmet worden volgens de gebruiksaanwijzing. Staat het bad in de tuin, zorg er dan voor dat er geen aarde in het water komt.
  • Vul luchtbevochtigers met gekookt en afgekoeld water. Reinig en ontkalk regelmatig en ververs het water minimaal elke week.

3 reacties op “Aantal legionellabesmettingen groeit

  • Nico van der Vegt

    Per 27 oktober 2014 is de BRL-K14032 “Reinigen en desinfecteren van drinkwaterinstallaties” bindend verklaard. Voor menig pionier uit de begin tijd van de Legionella preventie, uit de tijd van het ISSO werkboek en de klasjes van Peter Berends, was het daarmee einde oefening. Niet, dat ze geen goed werk leverden hoor, of onvoldoende oog hadden voor de veiligheid, daar ging het niet om.

    De komst van de BRL-K14032 heeft een gigantische papierwinkel en een forse stijging van de kosten per reiniging, te weeg gebracht. Kleinere bedrijven veelal met op MBO niveau geschoolde eigenaren, komen alleen ‘daarom’ al, en vanwege hun geringe bedrijfsomvang, niet meer in aanmerking voor certificering. De gestelde eisen aan administratie, opleidingsniveau en toe te passen apparatuur maken het werken voor kleinere partijen onmogelijk. Alleen grotere kapitaalkrachtige partijen hebben nog de mogelijkheid om mee te doen.

    Voor veel eigenaren van collectieve installaties is het onbetaalbaar geworden om installaties door gecertificeerde derden te laten reinigen.

    En; ra…. ra…. wat schetst onze verbazing? Al in de tweede zomer na oktober 2014 is het aantal besmettingen meer dan verdubbeld. Er zullen vast meerdere oorzaken zijn van deze stijging, maar frappant is het wel; de overheid draait een stuk flexibele, kleinschalige preventie de nek om en meteen een drastische stijging van het aantal legionellagevallen.

    de schoolvakantie`s 2017 zijn nog maar net begonnen en de binnentemperatuur in school- en bedrijfsgebouwen is dit jaar al aanzienlijk hoger dan in andere jaren, aan het begin van de vakantie.

    ik houd m`n hart vast wat dit gaat worden, straks in augustus september.

    Lekker bezig overheid!!!!

  • Will Scheffer

    Beste Nico van der Vegt,

    Uit uw reactie maak ik op dat u er vanuit gaat dat certificering volgens BRL-K14032
    wettelijke verplicht is. Kunt u aangeven waar dat in wet- en regelgeving is terug te vinden? Zover ik weet is certificering volgens BRL-K14032 een particulier initiatief. De overheid heeft die certificering niet geïnitieerd en ook niet verplicht gesteld.

    1. Nico van der Vegt

      Beste Heer Wil Scheffer,

      Inderdaad, daar hebt u een punt…, of eigenlijk toch ook weer niet.

      Er dient m.i. onderscheid te worden gemaakt tussen; hoe de zaken formeel en juridisch zijn geregeld en hoe het in de praktijk werkt. Formeel hebt u gelijk en zijn het KIWA, de drinkwaterbedrijven en de partijen die daar de laatste 15 jaar uit zijn ontstaan, inderdaad private partijen. Van origine zijn het echter overheids bedrijven die later zijn geprivatiseerd. Best mogelijk dat u als oud PWN-er uw carrière nog als ambtenaar bent begonnen.

      De verwevenheid tussen RIVM, GGD, inspectie L&T enerzijds, en de verzelfstandigde Sterlabs, KIWA, de drinkwaterbedrijven en de daaruit voortgekomen adviesbureaus anderzijds, is zo groot, dat moeilijk is vast te stellen waar de overheidstaak ophoud en waar de markt begint.
      – Een inspecteur van het drinkwaterbedrijf, is komt die namens zijn broodheer of als BOA namens de inspectie L&T?
      – De BRL systematiek mag dan door KIWA zijn ontwikkeld en in stand worden gehouden, RIVM, GGD en de inspectie L&T conformeren zich er wel aan. Publiek- Private- Samenwerking: De overheid geeft de markt de ruimte tot zelfregulering en conformeert zich daar vervolgens aan.

      Maar wie zou hier verantwoordelijk moeten dragen. De markt of de overheid? De markt met daarin de grote bedrijven, gericht op het eigen bedrijfsbelang, die last had van de kleinere aanbieders, valt weinig te verwijten. Maar de overheid van; ‘…ik stond erbij en keek ernaar…’, die de publieke zaak dient te behartigen, die er mee heeft ingestemd dat een stuk fijnmazigheid in de Legionella preventie om zeep is geholpen, die mag ik dit best kwalijk nemen.

      Tot voorjaar/zomer 2015 werden de kleinere aanbieders van spoelen en desinfectie regelmatig door certificaathouders BRL 6010 ingehuurd wanneer zij bij hun klanten een besmetting op het spoor waren. We deden ons werk in stilte, discreet en zonder namen en rugnummers en zonder grote belettering op de bus en vooral zonder het L-woord in de mond te nemen. Sinds twee jaar is dat inschakelen door de BRL 6010 certificaathouders teruggelopen naar nul…..
      En nu ineens, precies vanaf dat punt, loopt het aantal besmettingen drastisch op.
      Een causaal verband zal moeilijk zijn aan te tonen, maar frappant is het wel.

      Dit alles was te gedetailleerd om en mijn eerst bijdrage uit de doeken te doen. Dank voor uw opmerking, dat heeft mij de ruimte gegeven om dieper op deze materie in te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geen vakinformatie voor de installatiebranche missen?

Als vakman weet je hoe snel de techniek verandert. Wil jij geen enkele ontwikkeling en innovatie in de installatiebranche missen? Download gratis een digitaal inkijkexemplaar en ontdek het vakblad Installatie.

Laatste nieuws

Ventilatieslang om rookgasafvoer

Premium

Glycol gevoelig voor hitte

Premium

Waterstof uit condensatie HR-ketel

Frame voor montage van douche

Waterverbruik onder de douche zichtbaar gemaakt

Gecertificeerde installateur heeft last van concurrent zonder papieren