fbpx
Nieuws

Aardgasloos: goed idee, maar te duur

gas, aardgas, koken

Ongeveer de helft van de Nederlanders vindt de ambitie om afscheid te nemen van het aardgas prima. Toch is de bereidheid hiervoor de knip te trekken gering. Vier op de tien Nederlanders vindt het simpelweg te duur. Dat blijkt uit onderzoek van energievergelijker Easyswitch, onder 1000 Nederlandse consumenten.

Slechts 10 procent van de ondervraagde Nederlanders is bereid de overstap van aardgas naar een alternatieve energiebron uit eigen zak te betalen. Het overgrote deel (40 procent) wil dit niet betalen. 30 procent vindt dat de overheid alle kosten zou moeten dragen. Een vijfde wil de kosten wel delen met de overheid.

Ook klimaatbureau HIER onderzocht de welwillendheid tot verduurzaming in een onderzoek Waar vorig jaar nog 57 procent van de respondenten voor woningen zonder aardgas waren, daalde dat percentage dit jaar naar 48.

Niet alleen neemt de steun voor aardgasvrije woningen af; ook groeide in het afgelopen jaar het aantal uitgesproken tegenstanders: van 29 procent in 2018 tot 43 procent dit jaar. Volgens het onderzoek van HIER, gehouden onder 2.351 respondenten, zien Nederlanders het meest op tegen de kosten van het afstappen van gas. Zo’n 48 procent van de mensen zegt zich het meest zorgen te maken over de kosten.

Weinig interesse Zuid-Nederland

In het zuiden van ons land is de weerstand het grootst om het eigen huis van het gas af te halen. Ruim een op de drie bewoners uit Zeeland, Noord-Brabant en Limburg vindt dat de overheid dit moet bekostigen. Met een minimaal verschil volgt het noorden. Ondanks de negatieve effecten van de gasboringen in Groningen, willen bewoners van deze regio niet zelf zorgen voor een aardgasloze woning. Meer dan de helft is niet bereid om voor de kosten op te draaien.

Duurzame maatregelen

Hoewel niet veel Nederlanders de drang hebben om grote veranderingen aan te brengen thuis, wil dit niet zeggen dat er helemaal niets aan verduurzaming wordt gedaan. Een kwart van de ondervraagden heeft zijn of haar huis al verduurzaamd. Daarnaast is 43 procent er mee bezig of dit van plan. De meest voorkomende maatregelen om het huis te verduurzamen zijn het aanpakken van de isolatie, het plaatsen van HR++ glas en het installeren van zonnepanelen.

Opvallend is dat de regio’s die aangeven dat zij niet zelf willen opdraaien voor het aardgasloos maken van de eigen woning, wel al bezig zijn met het verduurzamen van hun huis. Het noorden van Nederland loopt hierin voorop met bijna 49 procent, al scoren het oosten en zuiden bijna even goed.

1 reactie op “Aardgasloos: goed idee, maar te duur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.