fbpx
Nieuws

Aardwarmtescan voor tuinbouw

Eerste aardwarmtebron in Overijssel

LTO Glaskracht Nederland biedt tuinbouwondernemers inzicht in de mogelijkheden voor aardwarmte op hun locatie.

Quickscan

Op de site van de organisatie kunnen glastuinders door middel van een scan achterhalen wat de potentie van de ondergrond is van hun gebied. Ook kunnen tuinders er achter komen of er qua wetgeving belemmeringen zijn. In opdracht van LTO Glaskracht is alle relevante informatie gebundeld en verwerkt in een online QuickScan. LTO meldt wel dat de scan niet doorslaggevend is; er is altijd geologisch onderzoek nodig.

Potentie

Door de vele olie- en gasboringen in Nederland is steeds meer bekend geworden over de diepe ondergrond van Nederland. TNO heeft deze informatie verzameld en vertaald in ‘potentiekaarten’ voor onder meer aardwarmte. Een gebied komt op zo’n kaart als op de juiste diepte een zandsteenlaag van een gewenste dikte (minimaal 10 meter) aanwezig is. Naast de ondergrond speelt wetgeving een belangrijke rol bij het bepalen van de potentie van een gebied.

Vijftien projecten

Nederland telt op dit moment vijftien projecten waarbij aardwarmte vanaf ongeveer tweeënhalve kilometer wordt opgepompt om tuinbouwkassen te verwarmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.