fbpx
Nieuws

Adiabatische koeling lost luchtprobleem op

Met de oplevering van een eerste project in het Gelderse Baak, introduceert groothandel Rensa een nieuwe leverancier in haar productgamma: de klimaatsystemen van Oxycom. De IntrCooll modellen van de fabrikant leveren adiabatische koeling; een klimaatsysteem dat op natuurlijke wijze koeling levert, maar ook zorgt voor frisse lucht.

Het eerste gezamenlijke project vindt plaats bij metaalbedrijf BMI-Thegon in Baak waar vijf IntrCooll units van 15.000 m³/h worden geïnstalleerd. De engineers van Rensa Techniek, het adviesbedrijf van de groothandel, kunnen de installateur adviseren en ondersteunen bij een projectaanvraag.

Geen HCFC middelen

Rensa levert  verschillende types IntrCooll modellen, te weten 6.500 m³/h en 15.000 m³/h en IntrCooll 4Seasons. Adiabatische koeling is een natuurlijk koelproces waarbij geen HCFC-koudemiddelen aan te pas komen. Het principe is gebaseerd op natuurlijke koeltechniek die uitgaat van verdamping van water. Het systeem kan grote hoeveelheden lucht koelen, verwarmen, verversen en filteren, met 90% energiebesparing. In tegenstelling tot de reeds bekende directe adiabatische verdampingssystemen wordt de vochtinhoud van de lucht beperkt door de unieke tweetraps koeltechniek, waardoor het comfort sterk verbetert.

Alles in één apparaat

“Veel gebouwen hebben problemen op het gebied van luchtbeheersing. Enerzijds moet er voldoende koeling zijn om de warmtelast weg te nemen, anderzijds moet er voldoende ventilatie zijn om een gezond binnenklimaat te garanderen” aldus Hans Reinders, directeur van Oxycom Fresh Air. Oxycom in Raalte levert wereldwijd componenten aan fabrikanten van koelsystemen en luchtbehandelingskasten. Begin 2017 bracht het bedrijf het eigen koelsysteem IntrCooll op de markt. Tevens heeft Oxycom de IntrCooll 4Seasons-unit ontwikkeld, te gebruiken voor alle seizoenen. Inmiddels heeft Oxycom al 8 stuks IntrCooll 4Seasons-units succesvol geïnstalleerd.

3 reacties op “Adiabatische koeling lost luchtprobleem op

 1. JB schreef:

  In de titel ben je de “dia” vergeten.. 😉

  A-dia-batische koeling

  Je mag m’n comment weer wissen natuurlijk.

 2. JB schreef:

  Oh, en de “i” eraf bij “bia” …

 3. Twan schreef:

  Je kunt aan de reacties hier merken hoe serieus dit onderwerp leeft.
  Als servicemonteur aan adiabatische luchtbevochtigers valt het mij op dat deze techniek nog maar zelden gebruikt wordt als koeling.
  Als met het zelfde systeem water wordt verneveld voor de warmteterugwinning kan dit een gunstig en goedkoop affect geven op de aanvoerlucht in de zomer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.