fbpx
Nieuws

Accu’s slaan zonnestroom op

Accu's slaan zonnestroom op

20 vakantiewoningen in het Friese Eernewoude kunnen door een accusysteem niet alleen de eigen stroom opwekken, maar het ook opslaan.

 

 

In het Nationaal Park “De Alde Feanen” kunnen de bewoners van de circa 20 autonome vakantiewoningen zullen hun eigen energie opwekken en opslaan, zonder enige tussenkomst van een energiemaatschappij. Voorheen werden deze huizen van stroom voorzien door middel van generatoren met als nadeel lawaai en CO2 uitstoot. Nu staat er een geheel ‘groene’ installatie met zonnepanelen en optioneel een windmolen. De opgewekte energie wordt opgeslagen in een lithium-ion batterijen en kan dus te allen tijde worden gebruikt, ook wanneer de zon niet schijnt of het niet waait. Lithium-ion-techniek is bekend van bijvoorbeeld accuboormachines. Naast opwekking en teruggave van stroom aan het net, is opslag van zonnestroom een ontwikkeling die de komende jaren vaker zal worden toegepast.

 

Wifi-besturing

De techniek van het Residential Storage Systeem is afkomstig van de Nederlandse fabrikant Mastervolt. Dit bedrijf ontwikkelt en produceert technologieën voor onafhankelijke stroomopwekking en stroomopslag. De instalaltie is gerealiseerd door The Sun Factory, een bedrijf dat zon, wind en opslag koppelt aan besturing en monitoring op afstand, in dit geval door middel van een wifi-module. De energiestations zijn tot stand gekomen door intensieve samenwerking tussen meerdere partijen zoals de eigenaren van de woningen, de natuurbeheerorganisatie “It Fryske Gea”, het overlegorgaan “Nationaal Park de Alde Feanen”, netbeheerder Liander, provincie en gemeente.

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.