fbpx
Nieuws

Acht weken leren en dan aan de bak

KBI accrediteert opleidingen duurzame energie

In Zwolle is een nieuw initiatief gestart om meer mensen aan het werk te krijgen in de installatiesector. Bij het programma Switch naar Techniek doorlopen studenten een opleiding van acht weken en kunnen dan meteen aan de slag.

De studenten krijgen na hun opleiding bij hun nieuwe werkgever een jaarcontract aangeboden, met uitzicht op een vast dienstverband. Tijdens hun opleiding krijgen studenten een eigen coach en worden begeleid door ervaren monteurs en praktijkbegeleiders.

Het nieuwe onderwijsprogramma is een initiatief van installatiebedrijven Breman, Unica en netbeheerder Enexis. Verder zijn Wij Techniek, Techniek NL, VNO-NCW, Regio Zwolle, TechniekPact Regio Zwolle, het werkgeversservicepunt Regio Zwolle, Deltion en Windesheim bij het project betrokken. Ook installatiebedrijven als Morrenhof-Jansen, Nijhof Installatiegroep en BAM zijn aangehaakt.

Subsidie beschikbaar

Mede door de energietransitie zijn er bij netbeheerders en installatiebedrijven de komende jaren duizenden nieuwe arbeidskrachten nodig. Het nieuwe opleidingsprogramma Switch naar Techniek probeert dat voor elkaar te krijgen in de regio rond Zwolle. In andere delen van het land lopen soortgelijke opleidingstrajecten. Voor bij- en omscholingstrajecten heeft het Rijk voor dit jaar 37,5 miljoen euro beschikbaar gesteld: het plan is om daarmee 10.000 mensen om te scholen. Werkgevers krijgen dan 3.750 euro per omscholingstraject.

4 reacties op “Acht weken leren en dan aan de bak

 1. Erik la Fleur schreef:

  Nou, ik weet wel wat de studenten als leervoer krijgen, als deze grote Zwolse jongens de “opleidingen” gaan verzorgen…
  Echte vakmensen zijn aan het werk in de installatie techniek. Die hebben geen tijd om opleidingen te verzorgen… ook zijn die veel te duur om dat te doen….
  En ik heb stilletjes aan het idee, dat deze “omgeschoolde studenten” klaargestoomd gaan worden om het onderhouds probleem bij deze grote jongens gedeeltelijk op te lossen!
  Dat is immers iets wat binnen 8 weken goed eringestampt kan worden….
  En daar zit het grote geld in de massa!
  Echte vaksnuiters, kun je niet creëren in 8 weken tijd!

  • Joni schreef:

   Precies dat!

   Ik ben al jaren bezig mijn papieren op orde te krijgen omdat ik toevallig niet naar school ben geweest. Althans, niet genoeg voor de jongens van Wij Techniek. Het feit dat ik meer dan de helft van de Breman ketels loop af te keuren en de zooi van anderen loop op te lossen zodat het wel allemaal volgens de norm zit maakt voor Wij Techniek niet uit. Ik moet een papiertje overleggen. Prima, ben ik mee bezig, kost mij klauwen met geld en wordt door niemand geholpen en van kastje naar de muur gestuurd.

   Maar denk inderdaad dat je met 8 weken geschoolde studenten vaklui krijgt die het hele tekort probleem kan oplossen en de meest ingewikkelde systemen kan onderhouden of installeren.

 2. stuurmuts schreef:

  Van geen kennis tot volwaardige monteur duurt 6 a 7 jaar als je het leert van een goede 1e monteur.. Als je tenminste aanleg hebt en geen 2 linker handen hebt.

  • jos schreef:

   Vroeger begon je als assistent monteur, dan ging je door voor monteur , daarna voor 1e monteur en wilde je voor je zelf beginnen dan eerst assistent installateur en dan installateur , daarna nog middenstandsdiploma of handelskennis certificaat totaal zowat 10 jaar avondschool en nu in 8 weken !!!.Ik voel me voor de gek gehouden als ik dit lees .We zijn diep gedaald als vakkundig Technisch Nederland .Zo slecht staan we nu voor dat we mensen in 8 weken als opgeleide prutser op pad sturen en werkzaamheden laten uitvoeren .Kloot maar raak voor Knaak !! Schaam je eigen diep alle Technische branche-verenigingen etc..in Nederland allemaal bij elkaar dat jullie als dik betaalde witten boorden de laatste decennia niets zinnigs hebben uitgevoerd en het zo ver hebben laten komen . Vroeger had ik stage lopers van de MTS 8 weken als ze weg gingen , moesten ze nog heeeeeeeeeeeeeel veeeeeeeeeeeeeel leren ., en had ik al paar keer de verzekering moeten bellen voor schades .MTS was niet verzekerd voor schades van niet oplettende leerlingen .Ik kon die gasten geen moment alleen werkzaamheden laten uitvoeren . Ben snel gestopt met stage lopers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.