fbpx
Nieuws

Adapter rookgasafvoer wordt universeel

Kiezen tussen een rookgasafvoer aansluitadapter voor parallel of concentrisch hoeft niet meer. Nefit Bosch komt met een zelf ontwikkelde universele adapter voor HR-toestellen.

Met de nieuwe, gepatenteerde adapter zijn de toestellen af fabriek geschikt voor de aansluiting op alle gangbare rookgasafvoer/ luchttoevoersystemen, zowel parallelle, als concentrische. Vanaf 1 augustus 2021 worden ProLine NxT-toestellen standaard geleverd met de nieuwe universele rookgasafvoer adapter. De TrendLine en 9000i toestellen volgen later. De nieuwe adapter moet het aandeel veiligere rookgasafvoersystemen stimuleren.

Gepatenteerde innovatie

De universele adapter bestaat uit één kunststof behuizing met drie pasdelen waarmee hij geschikt is voor elk gangbaar rookgasafvoer/luchttoevoersysteem. Hierdoor kan de aansluiting van de rookgasafvoer op het toestel netjes en veilig worden gemaakt door de monteur. De installateur kan kiezen voor de parallelle Ø 80 x 80 mm aansluiting, maar ook voor  een concentrische Ø 60 x 100 mm of concentrische Ø 80 x 125 mm aansluiting. Net als de andere Nefit-adapters wordt de nieuwe adapter onder licentie geproduceerd door Burgerhout. Nefit Bosch heeft patent op de universele rookgasafvoer adapter.

Past altijd, zonder extra accessoires

De nieuwe adapter wordt in de doos met de ketel meegeleverd. Henk Wierenga, product manager bij Nefit Bosch: “De installateur hoeft dus geen optionele adapter meer te bestellen voor het concentrisch aansluiten van een toestel en hij grijpt nooit mis. Dat betekent gemak en tijdwinst.” De universele aansluiting is ook goed nieuws voor de voorraad bij de groothandel. Tegenwoordig hebben grossiers van populaire toestellen zowel een concentrische als een parallelle variant voorradig. Daar komt bij dat een extra adapter bestellen doorgaans enkele tientjes kost.

De trend: concentrisch In Nederland passen we bij cv-ketels voor de toe- en afvoer van oudsher meestal nog parallelle leidingen van ø 80 mm toe. Een veilige constructie, mits goed geïnstalleerd en onderhouden. Toch is volgens de Onderzoeksraad voor de Veiligheid een vijfde van de koolmonoxide-incidenten te wijten aan het niet functioneren van de afvoervoorziening. De raad pleitte in 2015 al voor concentrisch aansluiten als veiligste optie. De vereniging van rookgasafvoerfabrikanten Rogafa heeft de voorkeur voor concentrisch overgenomen.. In de meeste landen om ons heen is concentrisch aansluiten al lange tijd verplicht. In Nederland stellen steeds meer woningbouwcorporaties concentrisch verplicht. Ongeveer veertig procent van de geïnstalleerde cv-ketels in Nederland, dat waren er afgelopen jaar 426.000, wordt tegenwoordig concentrisch aangesloten. De verwachting is dat de Gasketelwet de concentrische trend verder gaat versterken. Overigens is alle aandacht voor veilige ketels niet zonder effect: het aantal koolmonoxideslachtoffers daalt al voor het vierde jaar op rij.

Check hier de blog: negen redenen voor concentrisch

Hoe werkt concentrisch?

Door de pijp-in-pijp constructie is de kans op installatiefouten een stuk kleiner. Dit minimaliseert ook de kans op lekkage en het vrijkomen van giftige gassen als koolmonoxide, Mocht er in de binnenbuis van de rookgasafvoer toch een lekkage ontstaan, dan zullen de rookgassen in de verbrandingsluchttoevoer komen, die naar het verwarmingstoestel worden geleid. Wanneer daar een te hoge recirculatie ontstaat zal de ketel automatisch uitschakelen. De kans op koolmonoxide-incidenten wordt daarmee dus een stuk kleiner.

Geen prijsverschil

De meeste cv-toestellen worden af-fabriek nog geleverd met parallelle aansluiting. Tot nu toe betekende concentrisch aansluiten doorgaans extra moeite, extra materiaal en extra kosten. Eenmaal aangeschaft, is concentrisch aansluiten sneller en zijn er minder bevestigingsmaterialen nodig. De meerprijs voor concentrisch kan worden weggestreept tegen de tijdwinst en de materiaalbesparing, bijvoorbeeld beugels, en het eindresultaat ziet er beter uit. Met de komst van de universele adapter hoeft ook geen extra concentrische adapter meer te worden aangeschaft.

2 reacties op “Adapter rookgasafvoer wordt universeel

  1. Marko Bouwmeester schreef:

    Wat een onzinverhaal weer. En bovendien ordinair jatwerk van de jongens en meisjes van Nefit BOSCH. De Atag Blauwe Engel II had dit namelijk al in 1996!

  2. Marko Bouwmeester schreef:

    Het patent kan dus daarom wel worden aangevraagd door Nefit BOSCH, maar zal nooit door het octrooibureau worden verleend, omdat deze technische kennis wellicht door Atag is gepatenteerd, maar in ieder geval openbaar is gemaakt door hen. Iets dat tot openbare kennis behoort, kan NOOIT meer patentrechtelijk worden beschermd beschermd. Door wie dan ook, waar dan ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.