fbpx
Nieuws

Afschaffen warmtepomp-subsidie ‘jojo-beleid’

Installateursvereniging Techniek Nederland heeft weinig goede woorden voor de snelheid waarmee minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een streep zet door de ISDE-subsidie voor warmtepompen in de nieuwbouw. Ook bouwers, woningeigenaren en ontwikkelaars -althans hun belangenbehartigers- hangen in de gordijnen.

Nieuwbouwwoningen kunnen vanaf 1 januari 2020, dus komende maand, niet meer rekenen op de subsidie: voor woningen die nog in de pen zitten is dit tegenvaller van 1000 tot 2500 euro. Voor bestaande woningen blijft de warmtepompsubsidie gewoon bestaan.

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: “Je kunt een subsidieregeling niet over vijf weken schrappen. We hebben behoefte aan consistent beleid, niet aan spelregels die van de ene op de andere maand veranderen. Dit is jojobeleid waarvan consumenten, het bedrijfsleven en vooral het klimaat de dupe zijn.” Eerder al vond ook Vereniging Eigen Huis dat de het kabinet nogal abrupt de regeling stopzet. Ook Bouwend Nederland, corporatiekoepel Aedes en ontwikkelaarsvereniging Neprom vinden de snelheid van stopzetten maar niks.

Met name nieuwbouwwoningen die nu in aanvraag zijn, zullen door het stopzetten van de subsidie, even terug in de calculatiemolen moeten. Het is de vraag wie de extra kosten van nieuwbouwwoningen gaat betalen, want ontwikkelaars, installateurs en woningeigenaren hebben het extraatje uiteraard meegenomen in hun begroting. Veel keuzes voor systemen worden vandaag de dag gemaakt op basis van de subsidie. Terpstra: “Projectontwikkelaars, woningcorporaties en huizenkopers gaan hierover met elkaar in discussie. Dat remt de productie van duurzame nieuwbouwwoningen, terwijl de vraag naar aardgasvrije nieuwbouw razendsnel toeneemt. Deze actie van minister Wiebes is onbegrijpelijk.”

Ontwikkelaars en bouwers stellen ook voor om de subsidie nog even open te houden voor warmtepompen met milieuvriendelijke koudemiddelen. Zo zouden de warmtepompen met vervuilende koudemiddelen in de nieuwbouw in ieder geval vanzelf van het toneel verdwijnen.

Bestaande bouw blijft gewoon

De huidige Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) voor warmtepompen bedraagt per nieuwbouwwoning 1.000 tot 2.500 euro. De regeling zou aanvankelijk gelden tot 1 januari 2021. Voor bestaande bouw is in het Klimaatakkoord afgesproken dat de ISDE-subsidie verlengd wordt tot 2030. Het budget is dit jaar eenmalig met 60 miljoen euro verhoogd, van 100 naar 160 miljoen euro. Er is inmiddels tot oktober al voor 123 miljoen euro aangevraagd.

Ook geluidseis remt verduurzaming’

Er is nog een andere mogelijke rem op de warmtepomp: Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kondigde afgelopen zomer strengere geluidseisen aan voor warmtepompen. Ook deze maatregel, die vanaf 1 juli 2020 van kracht wordt, remt volgens Techniek Nederland de snelle verduurzaming van woningen in ons land. Deze eisen gelden vooral voor lucht/water-warmtepompen, de warmtepompen met een geluidsproducerende buitenunit.

De definitieve eisen zijn nog niet definitief vastgesteld. Volgens de installateursvereniging zijn veel fabrikanten (nog) niet in staat om op zo’n korte termijn warmtepompen te ontwikkelen die maximaal 40 decibel aan geluid produceren. Techniek Nederland riep de minister daarom op om de geluidseis te versoepelen of de overgangstermijn te verlengen.   

15 reacties op “Afschaffen warmtepomp-subsidie ‘jojo-beleid’

 1. Paul schreef:

  Ik kan me er wel wat bij voorstellen, die pot met geld is eindig, en nieuwbouw woningen zijn zo duur, dat die duizend of vijftienhonderd niet zoveel uitmaakt. Daarnaast is die hele warmtepomp story veel te overhaast in gang gezet. Een revolutie, wat een evolutie gepaster zou zijn.
  Ben blij zelf nog gas te hebben, en niet zo’n rammelende compressor in mijn tuin.
  Mijn ervaringen in Spanje tellen ook mee, s avonds rustig naar de tv kijken is er niet bij, want de buren hebben de verwarming aan, dus het ronkt de hele tijd door je kamer, want die buiten- unit moet pompen. Is het niet de linker buurman, dan wel die aan de rechterkant.
  Eerst maar eens iets beters uitvinden.

 2. Henstra schreef:

  Ik denk dat vooral de installateurs geschrokken zijn.

  • Gerard Deijk schreef:

   Lasten neutrale energie transitie? Laat me niet lachen .
   De kopers & bouwers van een energie zuinige woning weten inmiddels dat zij de transitie helemaal zelf hebben betaald.
   Eigenaren van bestaande woningen worden “geprikkeld” lees eerst uitgeknepen, voor dat zij begrijpen dat ook zij de transitierekening helemaal zelf gaan betalen.

 3. Leo schreef:

  En vergeet vooral niet alle particuliere bouwers! Want de meeste installateurs geven in hun offerte vooraf aan geen garantie te geven op de zekerheid van subsidie.

 4. Erik schreef:

  Als het enorm koud is (vanaf graad of 3 tot -10) hoor ik hem wel eens zoemen in de garage, verder eigelijk nooit.
  Verbruik nu 5000 kwh in anderhalf jaar.. zonnepanelen leveren 7000 op…
  Win win situatie, voor mij geen gas meer.

 5. L B schreef:

  Overheid heeft geen benul van bedrijfsleven de papieren werkelijkheid,is veelal anders . Een offerte voor een woning is op termijn en met geen papiertreepje te wijzigen.De overgang is veel te kort.Weer blijkt overheid is onbetrouwbaar .

 6. Piet Koren schreef:

  Hoi allemaal,
  Wiebes blijft een minister met Electrisch oplossingen in z’n hoofd,
  Zijn kortsluitbeleid kennen we al met Groningen, alles moet snel
  besloten zijn. Maar dat is veel te snel als hij het aardgas weg wil
  uit een wijk zonder een goed alternatief voor verwarming te
  bieden. De warmtepomp is bij hem de oplossing en we weten
  dat het een slechte oplossing is want we zitten vaak in de kou.
  Bij nieuwbouw is de enigste goede oplossing energieneutraal
  bouwen! De nieuwbouwwoning wordt hierdoor € 80000.- duur-
  der en dat kunnen veel mensen niet meer opbrengen.
  Huurwoningen zijn er veel te weinig en boven modaal krijg je
  hier ook geen kans om te starten als pas getrouwd echtpaar.
  Als enig goedkoop juist alternatief blijft geothermie over, Dit
  geeft net zoveel comfort als aardgas.Er moeten wel voldoende
  deelnemers zijn om een warmtenet aan te leggen.(4000)
  Aardwarmte is niet overal beschikbaar en in buitengebied
  een probleem vanwege een warmtenet daar aan te leggen.
  Wat dan te doen, misschien zonnecelvelden en collectief een
  windmolenpark.
  De installateurs leven in onzekere tijd met te weinig monteurs
  en straks slechter betalende klanten voor hun hoge nota’s
  en bij de klanten hoge schulden.
  Komt daarbij de overheid die maar blijft plukken en nu al de
  de energierekening hoogbelast om de mensen te dwingen
  eerder een besluit te laten nemen voor de energietransitie.
  Dat is vals van die politici, want ze mogen dit pas doen als
  er een goed alternatief wordt geboden i.p.v gas.
  Ze komen er wel achter dat ze fout zijn, want er zijn straks
  veel minder kinderen om later belastingen op te brengen. Oei!!
  De Chinezen e n Amerikanen stoken volop kolen, het CO2 cijfer
  gaat omhoog ondanks klimaatconferentie
  Waar zijn in vredesnaam mee bezig voor de toekomst!
  Piet

 7. Bouke schreef:

  Bij het ontwikkelen van een doeltreffend energiebeleid zou gebruik gemaakt moeten worden van top experts die ook nog eens een toekomst visie hebben.
  Het feit dat de omringende landen, zoals Belgie en Duitsland, gas omarmen , is een goed voorbeeld, dat kennelijk andere experts raadplegen dan wij in Nederland.
  Omdat het Nederlandse beleid, van links maar rechts hobbelt, is het niet bestendig en betrouwbaar. Morgen staat er weer een andere groene idealist op, met weer andere ideeen. Ook het beloven van subsidies of het manipuleren van energiegebruikers door fiscale maatregelen, is van “ slinks” niveau. Niets anders dan mensen bedonderen. Morgen allemaal van het gas af en dan explosieve stijging electra prijzen…politici zijn vooral betrouwbaar in hun onbetrouwbaarheid!

 8. Mass schreef:

  Steeds weer worden we voorgelogen en stemmen volmondig de volgende keer weer hetzelfde. Kreeg van de week een brief dat ik vanaf januari fijnstof belasting moet betalen.Dus weer meer kosten terwijl wanneer een Boeing opstijgt hij net zoveel uitstoot als 1 miljoen vrachtwagens.En die betalen niets. Daarnaast blijkt ook nog eens dat fijnstof zg earosolen de aarde juist verkoelen.

 9. Alex schreef:

  Voor mij geen liever gas meer,
  Nu 42 panelen op het dat, en verwarmen met lucht/lucht, werkt perfect

  Kosten omlaag van €260 naar minder dan €60
  Zo simpel is het

 10. Nico schreef:

  Enkele incidentele financieel beschouwde succesverhalen daargelaten, het principe om in de winter met koude buitenlucht woningen te gaan verwarmen, deugt (energietechnisch) niet. Dat is het zelfde als het uitwingen van een droge dweil. Kost heel en levert weinig op. Hoe je het wendt of keert, welk alternatief systeem je ook kiest; zon, wind of warmtepomp, je zult voorlopig moeten bufferen voor de perioden dat de vraag het aanbod overstijgt. Voorlopig heet die buffer ‘Gas’. De eerstkomende jaren het zeer acceptabele aardgas (Methaangas) en mogelijk later bijgemengd met het nog betere Waterstofgas. Goede zaak dus op te stoppen met de subsidie op de problematische ‘lucht’ warmtepomp.

 11. jos schreef:

  Kantelpunt : De keuze waterstofgas als vervanger voor Aardgas heeft uiteindelijk ook die stronteigenwijze politici bereikt in den Haag .Waterstof wordt de belangrijkste brandstof , zeker voor auto,s , want de accu-batterijen zijn een groot gevaar voor het milieu .Men wordt wakker in den Haag .

 12. Piet Koren schreef:

  Goedemorgen allemaal,
  Met Nico ben ik het helemaal eens. Aardgas als drager van waterstof
  in ons grote aardgasnet. Met dit net is iedereen bereikbaar, ook in
  het buitengebied. Alleen moeten PE en andere poreuze leidingen die
  waterstof makkelijk naar buiten laten lekken vervangen worden.
  De explosiegrenzen van het gasmengsel liggen niet meer tussen
  6 en 10% maar veel wijder bv 2 tot60%. Dit gasmengsel met lucht in
  een kruipruimte is bloedlink en een reuze bom met een vonkje.
  Kookgas moet verdwijnen hierdoor, dus inductiekoken noodzakelijk.
  De aardgas cv-ketel moet worden omgebouwd en van een gesloten
  type zijn. De HR ketels zijn al in ontwerp bij de ketelfabrikanten.
  De calorische waarde van het gasmengsel moet standaard zijn.
  Het blijven van gasstoken is belangrijk voor de armere mensen en
  onze oudere mensen van 65+, die gelukkig willen blijven en genie-
  ten van hun resterende jaren. Dat is over 5jaar 50% van ons volk.
  In België, Frankrijk, Duitsland handhaven ze ook de gasdistributie
  nu al. Onze groene rechtse partijen zijn voor de verkiezingen niet
  bereid dit alvast in te zien. Werk en nog eens werk is bij de VVD het
  motto dat ze dat moeten bereiken met een ander z’n centen en dat
  die daardoor in de hoge schulden komen, dat interesseert deze
  werkgeverspartij niet. Ze kijken trouwens helemaal niet wat onder
  de mensen leeft. Ze blijven de braafsten in de europa. Rutte als
  premier werft aanzien op de klimaatconferentie. Hij haalt z’n CO2
  cijfer in 2050 van 55% nooit met alleen huishoudingen.
  De industrie en het verkeer alsmede chemie en elektrische centrales
  met een rendement van 35% moeten veel minder CO2 uitstoten en op
  tijd worden aangepast en zoniet worden stilgelegd bij wet!
  Laat electrische auto’s niet rijden op stroom van de centrales want
  dat dat is duur en er is per kWh bijna drie keer zoveel CO2 als met
  m’n zuinige HR keteltje thuis
  Als gastechnicus hoop ik jullie duidelijk te maken dat energie tran-
  sitie een moeilijkekeuze wordt! Straks 10 miljard mensen, de
  aarde kreunt onder de CO2 stijging en vele doden door honger
  Piet

 13. Léon schreef:

  Mee en mee ben ik met een 1920 woning aan de slag. Warmtepomp 10kw plus 200ltr. boiler 5000 spouwmuur isolatie 2000 stroomkast van 1 naar 3 zekeringen 500 gasafsluiting 300 alles dubbel glas + 2 driedubbel 19.000 Totaal 26.800 plus schatting zonnepanelen 12.000 (30 stuks) is 39.000 Van kou leidende oudere vrouw (90+) met een rekening van 250 naar ! Minimaal 13 jaar zonder radiator aanpassingen. Stroombehoefte is nog niet duidelijk omdat een deel van beglazing nog uitgevoerd moet worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.