fbpx
Nieuws

Afsluitdijk wordt energieneutraal

Afsluitdijk wordt energiedijk

Rijkswaterstaat heeft de ambitie om de Afsluitdijk energieneutraal te maken. Daarvoor wil het alle energie lokaal, op eigen grond en duurzaam opwekken.

Tijdens de versterking van de Afsluitdijk worden grote pompen geplaatst. Dat is nodig om meer en sneller water af te kunnen voeren. Zo blijft Nederland beschermt tegen overstromingen. De huidige spuisluizen hebben voor de toekomst niet genoeg capaciteit in de winter en kunnen bovendien alleen bij laagwater op het Wad het overtollig water uit het IJsselmeer afvoeren.

Om zulke enorme pompen te kunnen laten draaien, is veel energie nodig. Daarom wordt gezocht naar plekken waar zonnepanelen kunnen worden ingepast in het landschap. Het gaat daarvoor in gesprek met mensen die rond de dijk wonen of een belang hebben in de omgeving.

Bomenkap

Van de beschikbare 90 ha rijksgrond is na overleg met omwonenden en stakeholders 60 ha afgevallen. Voor de overige 30 ha zijn locaties onderzocht. Na gesprekken met omwonenden en stakeholders zijn de oksels binnen de wegen van de opritten en afritten bij Den Oever besproken als een van de mogelijke locaties. Het gaat dan om circa 3 tot 4 ha. Hiervoor zouden dan bomen op die plek moeten wijken.

De bomenrij bij de oude zeedijk van Wieringen en het Robbenoordbos zijn ook bekeken. Deze blijven behouden. Er is een petitie gestart door omwonenden tegen de locatie in de oksel van de A7/afrit N99 bij Den Oever. Ter compensatie van de bomen die daarvoor zouden moeten wijken, wil Rijkswaterstaat op een andere plek bomen planten.

1 reactie op “Afsluitdijk wordt energieneutraal

  1. Ad schreef:

    En gelijk blauwe energie op wekken ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.