fbpx
ISH 2019

Afvoer hoogbouw kan slanker

De parallelle ontspanningsleiding voor waterafvoer in hoogbouw kan vervallen. Geberit heeft een nieuw systeem op de markt dat de extra buis in appartementgebouwen bij horizontale verslepingen overbodig maakt. Dat scheelt vooral installatieruimte.

De kunst van het SuperTube-systeem, dat Geberit op de BouwBeurs introduceerde, bestaat uit drie speciale, gepatenteerde fittingen. Deze zorgen bij verdiepingsaansluitingen en bij de richtingverandering in de standleiding voor een continue luchtkolom in de afvoerleiding.

Kleinere diameter

De installatie van een parallelle omloop- of secundaire ontspanningsleiding is niet langer nodig. Daardoor volstaat één afvoerbuis van Ø110 in plaats van twee maal Ø160 in hoogbouw tot 90 meter. Ook kunnen er horizontale verslepingen tot 6 meter zonder afschot worden geïnstalleerd. Dit levert meer vloeroppervlakte en een hogere plafondhoogte op. Naast deze besparing van ruimte is er ook minder materiaal nodig en is de planning en installatie vereenvoudigd, waardoor tijd en geld bespaard wordt, aldus de Zwitserse fabrikant van afvoersystemen.

Werking van de techniek

De Geberit SuperTube technologie is gebaseerd op de wisselwerking tussen de PE-afvoerleiding en drie gepatenteerde fittingen met getordeerde bochten. Met het bestaande Sovent T-stuk is Geberit er al in geslaagd een ruimtebesparende oplossing te bieden voor hoogbouw door een veel hogere afvoercapaciteit in Ø110 mogelijk te maken. Deze fitting geleidt het water naar de standleiding en brengt het aan het draaien, waardoor het tegen de buiswand wordt gedrukt. De ontstane ringvormige stroming zorgt voor een stabiele en continue luchtkolom aan de binnenzijde.

Luchtkolom

De zogeheten BottomTurn bocht zorgt een verandering van richting ervoor, dat de watermuur breekt en de ringvormige stroming een gelaagde stroming wordt zonder de luchtkolom te verstoren. Deze verandering vermindert de impuls- verliezen aanzienlijk in vergelijking met conventionele oplossingen. De derde fitting, de gedraaide BackFlip bocht zorgt ervoor dat de gelaagde waterstroom vervolgens weer gaat wervelen, waardoor het water met een draaiende beweging in een ringvormige stroming wordt afgevoerd via de verticale leiding. De interne luchtkolom in de navolgende standleiding blijft hierdoor intact. 

Vergelijking met conventioneel

Links SuperTube, rechts conventioneel

Een conventioneel afvoersysteem bereikt een afvoercapaciteit van 12,6 l/s met standleiding van Ø160, gecombineerd met een secundaire ontspanningsleiding Ø110 (max. hoogte 75m) of met een conventionele standleiding Ø200 met omloopleiding (max. hoogte 90m).

De oplossing met SuperTube vereist volgens Geberit geen secundaire ontspanningsleiding, terwijl het een maximale afvoercapaciteit van 12 l/s bereikt bij een leidingdiameter van slechts Ø110, ongeacht de hoogte van het gebouw. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.