fbpx
Nieuws

Afzuigkap meenemen in ventilatieontwerp

Keukenventilatie gaat meer betrokken worden bij de branchelobby voor het binnenklimaat. ATAG Benelux, fabrikant van onder meer afzuigkappen, is toegetreden tot de vereniging Binnenklimaat Nederland, de koepel van ventilatiespecialisten in Nederland.

De rol van afzuiging van kookluchtjes is al langer een onderwerp van discussie. Bij het koken komt veel fijnstof vrij. Bij gebruik van de afzuigkap moet bovendien de toevoer van verse buitenlucht voldoende zijn. Verder is ook de rol van de afzuigkap in een balansventilatiesysteem en het gebruik van de circulatiekap een punt van aandacht.

Luchtkwaliteit ondermaats

TNO onderzocht vorig jaar de rol van de afzuiging in combinatie met het bereiden van eten. In combinatie met fijnstof dat van buiten komt, wordt de door de WHO (World Health Organisation) gestelde adviesnorm in 15% van de onderzochte huizen overschreden. Dat blijkt uit onderzoek dat TNO samen met het Inhome Air Quality Consortium een jaar lang deed naar de luchtkwaliteit in ruim 100 Nederlandse woningen. De onderzoekers pleiten zelfs voor een verhoging van de Bouwbesluit-norm van 75 m3/u voor de keuken.

Wel of niet op balansventilatie

In de nieuwbouw wordt steeds meer balansventilatie toegepast. En dan is ook de vraag of de afzuigkap op het kanalenstelsel met warmteterugwinning moet worden aangesloten. In combinatie met een filter met filterklasse F7 in de luchttoevoer van een balansventilatiesysteem kan ook de hoeveelheid fijnstof die van buiten komt worden gereduceerd, waardoor de woning nog een tikkeltje gezonder wordt.  De meeste fabrikanten hebben zogeheten recirculatiekappen, waarbij lucht gefilterd wordt. Het Lente-Akkoord bracht dit jaar een factsheet naar buiten met aanbevelingen voor betere kookafzuiging in nieuwbouwwoningen.

Wouter Wijma, voorzitter Binnenklimaat Nederland: “Keukenventilatie is enorm belangrijk en de toevoeging past naadloos in onze visie om ventilatie in de breedste zin van het woord op te pakken. Robert Kapteijn, chief sales officer bij ATAG Benelux: “Als keukenleverancier voelen wij ook de verantwoordelijkheid om ons in te zetten voor een gezond binnenklimaat. Dat doen we door steeds slimmere afzuigapparatuur met daarbij de juiste filters te ontwikkelen maar ook door samen te werken met andere partijen en organisaties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.