fbpx
Nieuws

Akkoord over verplicht verzekeren zzp’er

Zzp’ers moeten in de toekomst verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) hebben. Dat zijn de sociale partners in een akkoord overeengekomen. Dat blijkt uit stukken in handen van het Financieele Dagblad.

De uitkering voor zzp’ers wordt soberder dan voor werknemers; maximaal 1650 euro bruto per maand. De premie van de nieuwe verzekering wordt inkomensafhankelijk, fiscaal aftrekbaar en ligt naar verwachting tussen 80 en 130 euro, met een geschat maximum van 200 euro bruto per maand. Dit is aanzienlijk minder dan de kosten voor een verzekering van een werknemer. Wie een hogere dekking wil, kan zich bij een verzekeraar aanvullend verzekeren. Hiervoor geldt geen acceptatieplicht.

Wachttijd

De periode die een zzp’er zelf moet overbruggen tot het een uitkering krijgt, is ook van invloed op de premie. Zzp’ers kunnen straks kiezen of zij na een half jaar, een jaar of na twee jaar in aanmerking komen voor een uitkering. Hoe langer deze wachttijd, hoe lager de premie. Wie niet kiest, krijgt standaard een jaar wachttijd.

Het akkoord ligt nu ter goedkeuring bij de achterbannen van de sociale partners. Daarna wordt het voorstel gepresenteerd aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken.

Pensioenakkoord

Eigenlijk had er in januari al een akkoord moeten liggen, maar de zelfstandigenorganisaties, werkgeverslobby VNO-NCW, vakbonden FNV, CNV en VCP werden het destijds niet eens over de hoogte van de uitkering en de premie. De bonden wilden dat zzp’ers dezelfde verzekering zouden krijgen als werknemers, zzp’ers en werkgevers vonden dat te duur.

De verplichte aov voor de ruim een miljoen zzp’ers zat in het vorig jaar afgesloten pensioenakkoord. Dit was een compensatie voor het verplichte pensioen voor zzp’ers dat het akkoord niet heeft gehaald.

Tot nu toe hadden de zzp-organisaties zich altijd verzet tegen een verplichte verzekering speciaal voor zzp’ers. Zij zagen liever een basisregeling voor alle werkenden. Hier wilde de minister niet op wachten. De verzekering zou naar verwachting rond 2024 in moeten gaan en wordt door het UWV uitgevoerd. Alle zzp’ers zijn dan tot de AOW-leeftijd verzekerd. Zzp’ers die al een verzekering hebben of liever zelf verzekeren, kunnen vrijstelling krijgen. Deze moet dan wel op zijn minst gelijkwaardig zijn aan de verplichte aov.

4 reacties op “Akkoord over verplicht verzekeren zzp’er

  1. jos schreef:

    Weer jezelf verplicht in kosten steken .Premie oplopend per jaar en indien nodig krijg je max 1650 bruto uitgekeerd (netto??, daar kun je geen gezin van onderhouden) , wil je hogere dekking betaal je de hoofdprijs .Premies natuurlijk ex b.t.w., weer goed voor de staatskas .Als ZZp-er wordt je plat gebeukt aan steeds meer en meer kosten , verzekeringen , belastingen, heffingen . Je bent alleen nog maar aan het werk om steeds meer voor alles en iedereen in deze maatschappij te bekostigen , was 30-40 jaar geleden wel anders .

  2. MarkS90 schreef:

    Dat is gewoon een beroepsrisico. Je zult ook als ZZP-er moeten sparen om te investeren in je bedrijf en voor later na je pensioen.

    • jos schreef:

      Beste Mark,
      Alles is tegenwoordig beroepsrisico. Kosten blijven oplopen , zeker als je een gezin hebt .Als je ziet wat je tegenwoordig netto overhoudt einde van de maand in vergelijking met 30-40jaar geleden . Veel ZZp-ers kunnen niet meer sparen en den Haag denkt dat een ZZP,er eeuwig jong blijft , ze blijven alles wat bedrijfsleven inhoudt kaalplukken met tig vormen belastingen en steeds meer aan belastingen .Vroeg pensioen zit er voor velen niet meer in .We moeten allemaal langer doorwerken door de overbevolking van het land en zeker niet omdat we ouder worden , want veel vakmensen (de zware beroepen) zijn vaak al rond hun 60e jaar versleten . Pensioen opbouwen is geen zekere factor meer , vaak krijg je niet meer uitgekeerd waar je recht op hebt.

  3. a schreef:

    1650 is gelet op de bijstand een redelijk bedrag: daar moet je van rond kunnen komen volgens de overheid. dus niet zeuren. er zijn mensen die het met veel minder moeten doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.