
Alklima heeft bij de Autoriteit Consument en Markt melding gemaakt van mogelijke oneerlijke concurrentie.
Volgens de leverancier zijn mogelijke duurzame alternatieven op de gekozen stadsverwarming in Leidsche Rijn, door onjuiste informatie in het voorbereidingsproces buitenspel gezet. Alklima is importeur van de warmtepompen van Mitsubishi Electric in Nederland.
Opwekrendement niet gehaald
De melding komt naar aanleiding van de langlopende kwestie tussen de gemeente Utrecht en energieleverancier Eneco, met betrekking tot de stadsverwarming van 240 woningen in nieuwbouwwijk Leidsche Rijn. Deze woningen voldoen niet aan de wettelijke energieprestatiewaarden uit het Bouwbesluit, omdat Eneco het afgesproken opwekrendement via het (verplichte) stadsverwarmingssysteem niet na kan komen. Hierop moeten bewoners extra maatregelen nemen om aan de energieprestatie te voldoen, en valt het energieverbruik fors hoger uit. Alklima klaagt in de melding over het feit dat de gemeente Utrecht bouwaanvragen goedkeurt die zijn gebaseerd op onjuiste rendementsberekeningen. Ook de Utrechtse politiek staat op haar achterste benen, nu blijkt dat de gemeente is blijven rekenen met verkeerde informatie.
Benadeeld
Volgens Alklima worden leveranciers die hun rendementscijfers wel op orde hebben en investeren in certificeringen en gelijkwaardigheidsverklaringen, in deze kwestie benadeeld. “De handelswijze van de gemeente betekent oneerlijke concurrentie, maar ook een benadeling van woningeigenaren en projectontwikkelaars”, zegt operationeel directeur Babette van Loon van Alklima.
Monopolie
Inmiddels heeft de gemeente aangegeven dat ze af wil van een verplichte aansluiting op het stadsverwarmingsnet in Leidsche Rijn. Dit zou betekenen dat ontwikkelaars weer de keus hebben om bijvoorbeeld warmtepompen toe te passen.
Men moet juist het aandeel collectieve aansluitingen, vergroten volgens Scandinavisch model. In Nederland blijven wij steken op 5%, terwijl in Denemarken bijvoorbeeld het aandeel stadswarmte >60% is. Door het aantal aansluitingen te vergroten, de netwerktemperaturen te verlagen, de primaire retour gebruiken als primaire aanvoer in nieuw te ontwikkelen gebieden, implementatie van zon-thermische energie, kunnen ook hier eenvoudig collectieve netwerken zeer rendabel worden. De mensen voorhouden dat warmtepompen zo rendabel zouden zijn, is de grootste misopvatting die er is. De voorgeschotelde te behalen rendementen van de fabrikant (COP) en de bijbehorende gelijkwaardigheidsverklaringen, komen overeen met de sjoemelsoftware bekent van de automobiel sector. De bewoners klagen bijna in alle gevallen over veel hogere energie nota’s, dan hun is voorgerekend. Dit wordt bijna in alle gevallen afgedaan onder het motto, dat ze meer warmwater gebruiken dan is aangenomen in de normen. Misschien moet mevrouw Babette van Loon, zich eerst eens meer verdiepen in de feiten, dan inspelen op een kreet van een gemeenteraadslid. Wel een mooie foto trouwens, met daarop de betrouwbare AGH-warmte-unit. Ontwikkeld en geproduceerd door Fortes Import!
Er is nog veel meer oneerlijke concurrentie. Kijk maar eens naar de subsidie die je kunt krijgen op zonnewarmte systemen dit jaar. Ha leuke grap, kan alleen als je één merk kiest. Dit heet in de volksmond: Staatssteun.