fbpx
Nieuws

Alle vakgebieden in één techniekhuis

Het ROC van Twente, de Bouwschool Twente en de Schildersvakopleiding Hengelo nemen de komende tien jaar deel aan het opleidingscluster in het Techniekhuis, de voormalige Storkfabriek in Hengelo.

In het Techniekhuis worden de praktijklessen van alle soorten bouw- en techniekopleidingen geconcentreerd. Voor ROC-scholieren, zij-instromers, vakvolwassen werknemers die bijscholing willen en vmbo-scholieren. In een breed palet: metselaars naast meubelmakers en installateurs naast interieurontwerpers.

Voordelen

Leerlingen van verschillende opleidingen kunnen op deze manier beter samen aan projecten werken, waardoor ze meteen leren hoe dat op een echte bouwplaats werkt. Trudy Vos, directeur van het ROC: “Leerlingen krijgen hier een heel brede kijk op het vak. En ze kunnen makkelijker overstappen naar een andere bouw- of techniekopleiding. Ze zijn zo jong als ze een keuze moeten maken, het is helemaal niet gek dat ze tijdens de opleiding een andere richting op willen.”

Groot voordeel vinden alle partijen ook dat er door de mix van studierichtingen meer meisjes op de school rondlopen. “Die komen dan ook makkelijker in aanraking met opleidingen waarvoor ze niet vanzelfsprekend kiezen, maar die ze misschien wel heel leuk vinden.”

Ook denkt men door deze samenwerking beter te kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Eddy Gruppen, directeur van het MBO College Bouw en Infra: “We hebben onderwijstrajecten die vier jaar duren. Maar over vier jaar ziet de wereld er heel anders uit dan nu. Mooi voorbeeld is het besluit om alle woningen in Nederland van het gas af te halen. Dat heeft van de ene op de andere dag enorme invloed op de bouw. Daar wil je met je opleidingen zo snel mogelijk op inspelen.”

Open dagen

De opleidingen van het Techniekhuis zijn al gehuisvest aan de Lansinkesweg. Het ROC komt er met ingang van het nieuwe schooljaar bij. Zo’n zevenhonderd leerlingen gaan hun praktijklessen in het pand volgen. Daarvoor moet er eerst nog wel stevig verbouwd worden. Tijdens de Open dagen van ROC van Twente op 25 en 26 januari 2019 is het Techniekhuis geopend en zijn er allerlei activiteiten voor scholieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.