fbpx
Nieuws

Alle ventilatiekennis op één plein

Kennisinstituten TVVL, VCCN, ISSO en fabrikantenkoepel VLA gaan op één plek hun kennis over ventilatietechniek etaleren. Op het platform Masterplan Ventilatie komen straks kennis, tools en andere hulpmiddelen te staan die moeten helpen om de ventilatie in gebouwen te optimaliseren.

Sinds de uitbraak van de coronapandemie staat gebouwventilatie in de schijnwerpers. Goede ventilatie vermindert namelijk het risico op besmetting met Covid-19. De kennis over wetenschap en techniek komt nu nog via verschillende kanalen bij techneuten en gebouweigenaren terecht. Installatiespecialisten van TVVL en ISSO, de fabrikanten binnen de Vereniging Luchttechnische Apparaten (VLA) en VCCN, specialisten op het gebied van besmettingsbeheersing, gaan samenwerken. Het platform wordt gefinancierd door Wij Techniek, het opleidingsfonds van werkgevers en werknemers in de installatiebranche.

Veel vragen rondom corona

De vier initiatiefnemers worden bij de ontwikkeling van het Masterplan Ventilatie ondersteund door de expertgroep ‘Vraagbaak corona en gebouwinstallaties’ die sinds maart bestaat. Deze expertgroep bestaat uit specialisten van onder andere Techniek Nederland, Universiteit Gent, TU Eindhoven en de vier initiatiefnemers. Installateurs en brancheverenigingen krijgen sinds de uitbraak van corona veel vragen over toegepaste ventilatietechniek. Over de rol van kleine virusdeeltjes in de installatietechniek doen verschillende opvattingen de ronde.

Het startplein, de website, is er. Dit ventilatieplein moet de ontsluiting worden naar verschillende kennisdossiers van de initatiefnemers. De tools en hulpmiddelen die het masterplan moeten gaan vormen zijn in ontwikkeling. Zo komt er een quickscan voor Covid-19 en ventilatie in kantoren beschikbaar. Hiermee kunnen technisch dienstverleners samen met gebouwbeheerders bepalen of de ventilatie in een gebouw voldoet of wat zij kunnen doen om dit te verbeteren. Deze quickscan verschijnt eerst voor kantoren. Later volgt er een versie voor de verpleeghuizen en scholen. Ook gaat het consortium informatie over filter- en reinigingstechnieken delen, en komt er in november een rekentool waarin risico’s op Covid-19 besmetting becijferd kunnen worden naar aanleiding van de toegepaste ventilatietechniek in gebouwen.

De virologen van het RIVM hebben richtlijnen over de rol van ventilatie in de bestrijding van het Covid-19 virus. Die zijn hier te lezen.

Handig: whitepaper voor schoolventilatie: Het kabinet trekt 360 miljoen euro uit voor het verbeteren van ventilatiesystemen in scholen. Meer dan 1 op de 10 scholen voldoet niet aan de minimale wettelijke ventilatienorm, zoals vastgelegd in het Bouwbesluit. Nieman Raadgevende Ingenieurs heeft een handig document opgesteld waarin begrippen rondom ventilatie en hun context worden uitgelegd. Hierin staan ook de richtlijnen rondom ventilatie uitgelegd. Hier te downloaden.

1 reactie op “Alle ventilatiekennis op één plein

  1. g van dijk schreef:

    vroeger had je geen ventilatie op mijn school en ook geen corona
    en nu heb je overal ventilatie en ook corona dus misschien wordt er juist te veel geventileerd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.