fbpx
Nieuws

Alternatief voor VAR uitgesteld

Daling zzp'ers in de bouw

De VAR-verklaring, verplicht voor zzp’ers, blijft nog even bestaan. De aangekondigde nieuwe regeling wordt toch niet per 1 januari 2016 ingevoerd. Nieuwe streefdatum is 1 april 2016. Vanwege de aanpassing wordt de geldigheid van in 2014 en 2015 afgegeven VAR-verklaringen verlengd.

Vorderingen

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft de datum aangepast na overleg met de samenwerkende zzp-organisaties. Wel heeft Wiebes de modelovereenkomst voor zzp’ers in de bouw inmiddels goedgekeurd. “De voorbereiding vordert, maar we zijn er nog niet”, schrijft Wiebes aan de Eerste Kamer.

Modelovereenkomsten

In de nieuwe opzet werkt de fiscus met modelovereenkomsten per sector die zzp’ers en bedrijven kunnen gebruiken. Bedrijven kunnen zo vooraf zekerheid krijgen over de vraag of de Belastingdienst accepteert dat er geen sprake is van een dienstverband. Is dat er wel, dan moeten er premies worden afgedragen.

Schijnzelfstandigheid

Zzp’ers hebben nu nog een VAR (Verklaring arbeidsrelatie) nodig van de Belastingdienst om te kunnen werken. Het kabinet wil dat veranderen, omdat er in sommige sectoren veel schijnconstructies voorkomen. Mensen werken dan als zzp’er, maar hebben alleen schijnzelfstandigheid en zijn in feite in dienst van één bedrijf.

Overgangsregeling

Stichting ZZP Nederland is blij met het uitstel, omdat dit betekent dat er een overgangsregeling komt voor opdrachtgevers en zzp’ers. De stichting zal zodra het transitieplan bekend is een uitgebreide voorlichtingscampagne starten over de nieuwe spelregels voor zzp’ers.

1 reactie op “Alternatief voor VAR uitgesteld

  1. Paul Daniëls schreef:

    Het wordt tijd dat er duidelijkheid komt voor iedereen hierover. Wij zijn hier nu al div. maanden met deze problematiek bezig maar geen enkele instantie kan duidelijkheid verstrekken wat nu wel en niet kan cq. mag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.