fbpx
Nieuws

Ruim 900 woningen hebben afgelopen week in Spaarndam bijna twee dagen zonder gas gezeten, nadat een ongeschoolde thuisklusser na een ketelvervanging de waterleiding op de gasleiding had aangesloten.

Hierdoor stroomde 7.000 liter water het gasnet in. Het gecontroleerd laten wegstromen van het water ging woensdag mis, waardoor de druk was weggevallen. “Normaal slaat bij het wegvallen van de gasdruk de B-klep dicht, maar in deze wijk waren een paar honderd huizen waar geen B-klep aanwezig was”, zegt Koen de Lange, woordvoerder van Stedin, de netbeheerder in de regio.

Geen B-klep aanwezig

Als het gas weer op de leiding gezet wordt is het meestal voldoende om de B-klep (gasgebrekbeveiliging) te resetten, maar bij woningen zonder zo’n klep gaat dat dus niet. De Lange: “We moesten bij al die woningen langs om de gaskraan handmatig dicht te draaien. Dat moet, want je kan niet de gasdruk terug op het net zetten, als je niet weet of iemand het gas van het fornuis nog aan heeft staan.”

Bij vijf woningen waren de bewoners op vakantie en heeft Stedin met een noodverordening in de hand een slotenmaker de deur open laten maken. “En bij zes woningen hebben we een kap gezet op de leidingen onder de grond in de voortuin”, zegt De Lange. Donderdag in de middag konden de bewoners weer warm douchen.

31 reacties op “Amateur vervangt ketel en verwisselt water en gas

 1. Maarten schreef:

  Het is gewoon lachwekkend en bovenal zo simpel om dit te voorkomen verzekeraars hypotheek verstrekkers etc maar de politiek is tegenwoordig zo dom aangelegd.
  Neem een warmteservice verkoop aan particulieren whahaha en het blijft jammer genoeg hopen op meer ongelukken zodat er veel sneller actie wordt ondernomen top zeg marktwerking

  • Corné schreef:

   Hoezo zou je heel makkelijk een stomme thuisklusser kunnen voorkomen en wat heeft de politiek hiet weer meer mee te maken??

   • Charnel schreef:

    Inderdaad, slaat nergens op

   • PK schreef:

    Omdat een erkende loodgieter of cv monteur weet wat die doet en een cv ketel controleerd op juist functioneren nadat die is geïnstalleerd. Dat is hier echt niet gebeurd. De overheid is hier ook nalatig, laks en veel traag in. In juli zou er een wet ingaan die dit soort misstanden zou moeten voorkomen, maar dat hebben ze weer verschoven naar achter.

    • Driek schreef:

     Een thuisklusser mag nu ook al geen gasinstallatie aanpassen en in bedrijf stellen.
     Welke wet gaat deze overtreding in de toekomst voorkomen?

     • erik schreef:

      Beste Driek,
      sinds 2007 heeft de overheid besloten dat iedereen, mits bekwaam en op veilige wijze aan de binneninstallatie mag zitten. zolang de “klusser” veilig werk levert is er niks aan de hand. De markt is vrijgegeven waardoor er dus ook geen waarde meer hangt aan de door mij en collega’s gehaalde “erkenning”
      Doordat er nu weleens wat fout gaat is de co certificering bedacht. Tot op heden is alles na de meter de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het pand en mag iedereen daar knutselen mits veilig uitgevoerd

 2. MarkS90 schreef:

  Geen B-klep? Wat kan daar de achterliggende reden van zijn?

  • Wim bos schreef:

   Centraal geregeld het net staat op35mm bar i.p.v 1 bar b-kleppen hebben soms de neiging om te blijven hangen dat wordt hiermee voorkomen

   • Jurriaan62 schreef:

    de combiklep moet alles in de woning terugregelen naar 30mbar dus wat er buiten jou woning gebeurd is niet spannend tenzij het onder de 30mbar komt dan kan het zijn dat de klep dichtslaat.

   • Jurriaan62 schreef:

    Btw. Dat er centraal geregeld word op 35mbar is niet waar er zijn 30 en 100mbar gebiedende minteur miet bij vervanging oordruk meten en aan de hand daarvan de juiste klep plaatsen of een combi of alleen een gasgebrek.

    • Gun schreef:

     Was het Mohamed? Als dit in België voorvalt meestal wel.In de bergen of woestijn kennen ze geen water of gasleidingen.En voor alle duidelijkheid:ik verzin dit niet of ben geen raccist!

  • Driek schreef:

   Of aanbesteding? Een B klep kost zeker wel een tientje.

 3. Raymond schreef:

  Doe ik als klein ondernemer. De opleiding gastechniek (kosten mij €12000,- euro) overdag naar school een jaar lang.
  Alle papieren weer up to date.
  Stelt de overheid de nieuwe gaswet weer eens uit.
  Wat een land(Nederland)

  Laat de werkzaamheden altijd uitvoeren door een erkend installatie bedrijf.

  Amazon installaties (bijvoorbeeld).

 4. jurriaan62 schreef:

  @Marks90 b-kleppen zijn in heel veel wijken nooit geplaatst omdat het gasbedrijf slechts 30mbar aanleverde. Pas sind de komst van de slimme meters worden ze overal geplaatst bij wissel.

 5. Peter schreef:

  Geef de klusser de schuld, houdt de professionelen uit de wind met hun vergeten -klepjes…

 6. Jurriaan62 schreef:

  Het is niet dat ze vergeten zijn het was vroeger geen eis. Ik zat zelf in de slimme bemetering en je mket eens weten hoeveel wijken alleen maar een drukregelaar hebben en geen gasgebrekklep. En laten we eerlijk zijn watleiding op de gasleiding aansluiten is natuurlijk een dingetje.

 7. Michel Zandvliet schreef:

  Dit bevestigt maat weer dat de gasketelwet niet gaat werken. De verkoop van gas gerelateerde materialen alleen door /aan een gecertificeerde installateurs. Zolang de achterdeur van deze wet wagenwijd openstaat gedoemd het weer te mislukken. Veiligheid van gasinstallaties kan alleen als de achterdeur ook dicht is. (Vrije verkoop)

  • Johannes schreef:

   Net als het CV-ok label. Is inmiddels ook weer opgeheven.

  • Henri van houtum schreef:

   Klop de hele grote bedrijven en fabrikanten houden de achterdeur open door middel van kortingen Die ze op grote projecten krijgen ze Cv ketel als korting en deze gaan tegen dump prijzen het internet op of via hun eigen zogenaamde groothandel Kan iedereen dan kopen doe daar maar is eens wat aan

 8. Leo schreef:

  He jacobsen, klopt hoor

 9. Bert schreef:

  Gas gebrekklep is alleen van belang als er buiten het hoofdgebouw nog een gasverbruik toestel is geplaatst , de gasgebrekklep beschermt tegen uitstromend gas bij openen hoofdgaskraan na werkzaamheden of storing

 10. Jan Willem schreef:

  Een gas-B klep zorgt er toch voor dat als de gasdruk is weggevallen en de druk weer terug komt dat deze met een kleine opening gecontroleerd gas laat stromen om te controleren of de gasleiding dicht is en wat voor idioot moet je wel niet zijn om de waterleiding op de gasleiding aan te sluiten en 7000 liter te laten weglekken dat duurt minstens 12 uur

  • A Koekkoek schreef:

   25 jaar geleden had mijn collega warm en gasverwisseld en toen knalde de gasmeter in de meterkast uit elkaar die is namelijk niet Gemaakt voor hoge druk

 11. Corné schreef:

  Hoezo zou je heel makkelijk een stomme thuisklusser kunnen voorkomen en wat heeft de politiek hier weer meer mee te maken??

  • Hans schreef:

   Zolang zalen als Warmte Service nog steeds ketels verkopen aan particulieren zal het nooit goed komen. Als je dit verbied worden er al heel wat thuisklussers buiten spel gezet.

 12. Charnel schreef:

  Inderdaad, slaat nergens op

 13. Cornevin schreef:

  Humor? De uitgeweken Hagenaar sprak: vroege hadde ze bei oplevering van woningen altijd controle v de gasinstallaties en werd er altijd bloetserieus gekeken naar de electra en de aardlekschakelaar aansluiting.
  Tegenwoorddig mag je alles zelf doen, zwartwerkers inhuure, combiketeltje zelf ophangu, read d Manuel ook groet. Maar eindcontrole door een staatsbedrijf hoo maar. Garantiewoningen ook zo’ n mooi avontuur…vlees in eige Kuip keure…tis al gebleken meneer…dun eis. Viva de marktwerking!

 14. Marcel schreef:

  En nu? Hebben ze met opgeheven vingertje verteld dat hij dit nooit meer mag doen.
  En al die amateurs knoeien en knetteren weer vrolijk verder.

 15. Stefan schreef:

  Die wet gaat toch niet werken, zie wat er nu gebeurd in het cv ketel park. Regels als rogafo is ook wel echt een ding hoor.
  Zelfs ketels worden toch ook via marktplaats verkocht zal dat veranderen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.