fbpx
Nieuws

App voorspelt opbrengst zonnepanelen

Zonnepanelenbezitters kunnen nu per uur voorspellen hoeveel stroom hun panelen zullen opwekken. Dit kan met de Zonneplan app. Daarmee sorteert Zonneplan voor op de afbouw van de salderingsregeling.

Elke gebruiker krijgt in de app een woningspecifieke opbrengstvoorspelling, op basis van de gegevens van weersatellieten van EUMETSAT. De locatie en hellingshoek van het dak vormen daarbij belangrijke variabelen. Zo zal iemand met een oost-west georiënteerd dak in de ochtend en namiddag een hogere opbrengst hebben dan een dak op het zuiden, terwijl een woning in Den Helder al met al meer stroom zal opwekken dan eenzelfde soort huis in Doetinchem.

Afbouw saldering

Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling naar alle waarschijnlijkheid beetje bij beetje afgebouwd, waardoor zonnestroomoverschotten steeds minder waard worden. Daarmee wil de overheid panelenbezitters stimuleren om de zelfopgewekte stroom vooral zelf te verbruiken.

Een achterliggende reden waarom zelfverbruik door de overheid gestimuleerd wordt, is het gegeven dat het elektriciteitsnet nu regelmatig overbelast raakt. Dit gebeurt hoofdzakelijk in de middaguren, wanneer er veel wind- en zonnestroom wordt opgewekt, terwijl er weinig stroom wordt afgenomen. Daardoor komt het soms voor dat omvormers van zonnepanelenbezitters die wonen in wijken waar veel zonnestroom wordt opgewekt, uitvallen om netcongestie te voorkomen.

2 reacties op “App voorspelt opbrengst zonnepanelen

  1. Bert schreef:

    Ben benieuwd !

  2. S schreef:

    Maak batterij eerst maar goedkoper dan
    ….,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.