fbpx
Nieuws

Asbest voor pv: 3400 boeren

Zonnepanelen voor asbestdaken

Ruim 3400 actieve en voormalige agrarische ondernemers en particulieren in het buitengebied saneerden in drie jaar tijd bijna vier miljoen vierkante meter asbestdak. Ze plaatsten in het kader van de regeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ nieuwe daken met zonnepanelen terug.

Omgerekend kunnen daarmee bijna 23.000 huishoudens van energie worden voorzien. Met de regeling gaven de twaalf provincies een impuls aan de opgave om in 2024 alle asbestdaken in Nederland te verwijderen. Bovendien is een substantiële bijdrage geleverd aan het toepassen van hernieuwbare energie.

Actieve agrariërs

De actieve agrarische ondernemers vormden de grootste groep gebruikers van de stimuleringsregeling. Ongeveer 22 procent van het totaal aantal aanvragen is gedaan door gestopte agrariërs of door particulieren in het buitengebied. Veel aanvragen kwamen uit de akkerbouw en melkveehouderij.

In totaal hebben de twaalf provincies ruim 19 miljoen euro besteed. De uitvoeringskosten bedroegen zo’n 7 procent daarvan. De regeling ontstond na een overeenkomst uit 2012, tussen het Interprovinciaal Overleg (IPO) en het Rijk.

De stimuleringsregeling van de twaalf provincies is eind 2016 beëindigd. Inmiddels is er een rijksregeling voor asbestsanering van kracht, waarbij de plaatsing van zonnepanelen geen voorwaarde is. Friesland heeft met eigen middelen de regeling in aangepaste vorm verlengd, om de plaatsing van zonnepanelen te stimuleren.

Voorbeeld

Tjisse Stelpstra, gedeputeerde voor milieu en energie in Drenthe: “De resultaten van de regeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ laten zien waar een goede samenwerking tussen provincies toe kan leiden. De provincies hebben door slim combineren van de opgaven van asbestsanering en energietransitie, op beide fronten succes weten te boeken, tegen lage uitvoeringskosten. Dat is een sprekend voorbeeld voor de rol die we ook de komende jaren in de energietransitie willen spelen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.