
Atag en Remeha leveren volgens de Consumentenbond de beste cv-toestellen in hun tapwaterklasse. Dit blijkt uit een nieuwe versie van de cv-keteltest die de bond periodiek houdt. De Tzerra Plus (CW4) en de nieuwe i36EC (CW5) mogen het predicaat Beste uit de Test-logo voeren. De vorige editie van de Consumentenbond-test stamt uit 2014.
Opvolger scoort ook
De in oktober leverbare i36EC van Atag komt in de CW-5 klasse als beste uit de test in de geactualiseerde Consumentenbond-test. Het CW-5 toestel is ook als testkoploper de opvolger van de E-serie. Atag voert al 8 jaar de lijst in deze klasse aan. De bond roemt de tapwaterprestaties van de ketel. Dit dankt het toestel deels aan de tweede warmtewisselaar voor rookgassen, de zogeheten Economizer. Uit een overzicht van de introducties voor komend stookseizoen, te lezen in het septembernummer van vakblad Installatie en Sanitair, blijkt dat ook Vaillant en Intergas deze tweede wisselaar gaan voeren in hun toestellen.
Goede allrounder
In de populaire CW4-klasse, krijgt Remeha met de Tzerra Plus M 28 C het predicaat Beste uit de Test. Dit toestel was ook in 2014, bij de laatste update van de test, de beste, maar kreeg toen niet het stempel. Volgens de bond zijn de Tzerra’s ‘goede allrounders’. De derde plaats overall, en de op één na beste CW5 ketel komt van Vaillant, de ecoTEC plus VHR NL 30-34/5-5. Het op één na beste CW4 toestel is de Base Cube 24/30 13l van Itho Daalderop, die daarmee net boven de CW4 versie van de nieuwe Atag (i28 EC) eindigt.Â
Geen slechte toestellen
Uit de update van de test blijkt dat de verschillen wederom miniem zijn. Alle 19 geteste toestellen halen voldoendes en scoren overall tussen de 7,7 en 6,5. De Consumentenbond test de toestellen op onder meer verwarmingsrendement, energiezuinigheid, tapwaterprestaties, de snelheid van warm kraanwater, geluid en dit jaar voor het eerst ook op consumentenbeoordelingen. Het internetpanel van de bond, bestaande uit 6000 consumenten beoordeelt de toestellen op betrouwbaarheid, levensduur en merktevredenheid.
De nieuwe parameters hebben er ook toe geleid dat de uitslag nu anders is dan bij eerder edities. Dat blijkt bijvoorbeeld wel bij de Kombi Kompakt HReco 36 van Intergas, die in 2013 nog het Beste uit de Test predicaat voerde, maar nu in de achterhoede is beland met een 6,7. Hekkensluiters in de test, maar nog steeds dik voldoende, zijn de BlueSense 4 32 van Ferroli en projectketel Thermomaster C-XV 30 van AWB (respectievelijk 6,6 en 6,5).
Geen ‘beste koop’
Leden van de Consumentenbond kunnen de resultaten raadplegen op de website van de bond. In de test wordt geen predicaat ‘Beste Koop’ uitgedeeld, omdat de bond de installatiekosten en kwaliteit niet meeweegt in de resultaten. De bond raadt haar leden aan om een goede installateur te zoeken voor aanschaf en installatie van een cv-ketel.
In het septembernummer van vakblad Installatie en Sanitair een overzicht van de introducties voor komend stookseizoen. Hierin de nieuwigheden in de toestellen van Atag, Intergas, Nefit, Remeha en Vaillant. Deze toestellen zullen naar alle waarschijnlijkheid de testresultaten van 2017 aanzienlijk beïnvloeden.
Er kan er maar 1 de beste zijn. Beetje jammer om Atag dan ook zo te presenteren. Wellicht sponsoren zij deze nieuwsbrief? Remeha wint de test en verdient het dan ook om als enige winnaar genoemd te worden. Beetje jammer dit…
Dag Danny, bedankt voor je suggestieve opmerking mbt sponsoring. Pertinente onzin (overigens zijn beide ketelfabrikanten net als meerdere merken adverteerders bij onze merken, maar daar heeft deze berichtgeving niets mee van doen); Feiten graag: er is een winnaar in CW5 en CW4 klasse. Beide met 7,7, beide met predicaat (zie onderzoek consumentenbond). En inderdaad presteert de CB het lijstje als Remeha 1 (cw4, idem als 2014) en Atag 2 (cw5, nieuw toestel). Je suggestie om nr2 niet te noemen, vind ik rondweg flauw en journalistiek onjuist, en zegt meer over je eigen voorkeur (alle respect daarvoor). Kijk liever naar overall: er zijn geen slechte toestellen, de kwaliteit staat of valt met de installateur. Dáár kunnen ook jullie als Breman je mee onderscheiden 🙂
sprookjes!! wordt is wakker allemaal!!! , want hoe kan het dan zijn dat een exact zelfde toestel wat hier als beste getest word in andere landen om ons heen dan in testen veel en dan ook veel slechter uit de bus komt ??.. al deze nominaties worden nl gewoon gekocht!!! de ene keer is het een Nefit, dan weer Intergas enz enz. Zijn die winnaars van de voorgaande jaren dan in ene keer zo veel slechter geworden.? lulkoek allemaal.de buit wordt gewoon regelmatig onderling verdeeld, want let maar op volgende keer is dan bv de Intergas in ene keer weer de allerbeste.
Dat hele lekkere VFK clubje van de Nederlandse ketelfabrikanten in samenwerking met deze zogenaamd consumenten koning klantclub is gewoon een corrupt smerig stinkend zooitje.
( in andere landen noemen ze dit soort gewoon eerlijk maffia)
Dag Bert. Als je met zulke aantijgingen komt, wil ik ook wel wat bewijs of feitelijke argumenten daarvan zien. Overigens is het bekend dat fabrikanten moeten betalen om het logo te mógen voeren, maar dat staat los van de positie in de test of testmethode.
Beste Eddy,
Voor u als onafhankelijk hoofdredacteur, en journalist is dit misschien wel is een heel leuke uitdaging, ik zou zeggen ga is aan het googelen en graven, duik is in die hele materie, Ik weet zeker dan gaat er een wereld (of beerput) voor u open. Begin maar is om heel eenvoudig te zoeken naar de testgegevens zoals o.a. bij de Duitse stiftung warentest dan blijkt het vanzelf dat het geen sprookjes zijn die ik vertel, daarvoor heb ik teveel kennis van het vak en loop ik trouwens al veel en veel te lang mee in dit wereldje.
Zomaar een enkel voorbeeld is dat zeker twintig jaar geleden de Remeha W21/28 eco als slechtste uit de test kwam bij onze consumentenbond, te weten dat Remeha toen ook nog maar een heel kleine speler op de markt van gaswandketels was, op dat moment was de Intergas Kombi Kompakt de nr: 1, het vreemde is dat hetzelfde Remeha toestel bij onze oosterburen het predikaat sehr gut +++ kreeg, en daarnaast weet ik zelf uit ervaring dat er bij Remeha nooit meer zulke goede toestellen zijn gebouwd als deze waren er hangen er immers nog genoeg zonder ooit een noemenswaardig probleem te hebben gehad rara hoe kan dat dan ?
Daarnaast is het misschien wel heel aardig om ook is te weten dat de consumentenbond zelf helemaal niets test, maar dit n.l. uitgevoerd wordt in een laboratorium van een z.g.: “onafhankelijk” bedrijf, welke op haar beurt weer in opdracht werkt van de VFK club, en zo is het balletje dan weer rond gespeeld.
Net zoals het al heel lang bekend is dat er in Nederland gewoon ketels op de markt zijn gebracht , welke in in een gelijke uitvoering voor ook o.a. de Duitse markt afgekeurd waren omdat ze gewoonweg gevaarlijk zijn, nadat de regelapparatuur en beveiligingen aangepast waren zijn deze uiteindelijk wel door de TUV voor Duitsland goedgekeurd.
Het trieste van het verhaal vindt ik dat onwetende consumenten door dit soort foute testresultaten op een totaal verkeerd spoor gezet worden.
Het zou een consumentenbond ook sieren dat ze niet meer aan dit soort testen meewerken.
Denk dat het tijd wordt om met pensioen te gaan Bert.
Conclusie is vooral dat de verschil zo klein zijn, dat installateur het verschil moet maken en die kwaliteit is zorgelijk. Het is echt tiendewerk, zo miniem. Jammer dat de winnaars en vfk dit verhaal niet van de daken schreeuwen ipv ikke ikke ikke
Als beste uit de test?…
Als service technicus kom ik eigenlijk nooit geen Atag of Itho ketels tegen, of heel sporadisch. Waar wordt dit op gebaseerd??? Krijg ook nooit geen aanvraag voor deze ketels… vreemd!
Ik denk dat als op langere termijn de reparatie kosten, lees onderdelen, mee worden genomen in de test dat er er een heel andere uitslag komt. Want zolang de fabrikanten nog over de € 200 durven te vragen (inkoop) voor printen en ventilatoren krijg ik het idee dat wij en de consument de prijzenoorlog mogen betalen van de HEREN fabrikanten.
Denk daar maar eens over na.
[…] cv-ketel test van de Consumentenbond is weer verschenen. Voornaamste conclusie (wederom): de geteste toestellen verschillen slechts in […]
Consumentenbond is in het pak genaaid van alle fabrikanten op welk (technisch) vlak dan ook….Consumentenbond moet zich bezig houden met geschillen tussen fabrikant en klant en omgekeerd en geen verlengstuk zijn van een marketingafdeling van een fabrikant…..
Het belangrijkste van een cv ketel is: probleemloos functioneren en lage onderhoudskosten.
Toestellen die in de testen een procentje beter scoren, zegt niets. Een ketel waarvan je op aan kunt, tegen redelijke kosten ,dat is het punt. Een toestel dat hoog eindigt in een lijst, maar in de praktijk een storingsgevoelig en duur toestel blijkt te zijn, dit is voor een installateur en ook voor consument niet aangenaam. Richt je daarom als gebruiker op ervaren vakmensen. Die weten echt wel wat in de praktijk goed is. Reclame en een proef testopstelling is een ding, tevreden zijn over je ketel door de jaren heen is veel belangrijker.
Wat vindt u van Intergas?
Ik heb behoefte aan een gebruikerservaring/meting.
Meermalen zie ik een A+ energielabel ontstaan afgeleid uit de gegevens van de fabrikanten. Zie verbeteringen aan utiliteitsgebouwen.
Na vele navragen krijg ik niet boven water of de verbeteringen in de praktijk ook zijn gehaald.
Is er een nulmeting gedaan vóór de verbeteringen? Wat zijn de extra onderhoudskosten (niet te verwaarlozen!)? Wat zijn de gebruikerservaringen? Waren er aanpassingen nodig? Installatiefouten?
Ik prijs de verbeteringen, maar zou graag inzage hebben in de BEHAALDE resultaten.
Voorts ben ik geen voorstander van het taalgebruik op deze site.
[…] een aantal CW 3-toestellen toegevoegd aan de testresultaten van haar jaarlijkse cv-keteltest, die afgelopen september werd gepubliceerd. Door deze aanvulling mag de Tzerra Plus CW3 van Remeha nu ook het predikaat […]
Hallo allen,
Wat ook erg interessant is dat exact dezelfde ketel (bijvoorbeeld de Vaillant EcoTec Plus) in Frankrijk 3x zo duur is als in Nederland. CE gemarkeerd, maar nee, je mag hem natuurlijk van niemand in NL kopen en in F plaatsen. Hoezo geen lobby ? Ze doen wat ze willen de schurken!
Waarom 3x zo duur vraag je dan: “ja meneer, weet u, de gasinstelling is iets anders, en er zit een andere sticker op het toestel……”
Errio (Frankrijk)
[…] Remeha en Atag verliezen door deze runner-up hun huidige ‘Beste uit de Test’-stempel op hun testtoppers bij de nieuwste herziening van de […]
inderdaad , de prijzen in belgie zijn ook 3x zoveel als in nederland .
in nederland is het de I36E 1998 euro allin
in belgie heet hij I32EC 6500 euro all in
IK praat wel over A T A G
Is dit geen kartelvorming???