fbpx
Nieuws

Awards voor Acin, Wavin, Schell en Remeha

Op de openingsdag van de VSK 2020 zijn de winnaars van de VSK Awards bekend gemaakt. De luchtdichtheidstester ATT van Acin Instrumenten, Tigris K5/M5 van Wavin en het SWS Watermanagementsysteem van Schell grijpen de juryprijzen. De publieksprijs gaat naar waterstofketel Hydra van Remeha.

Jurylid Theo Ockhuijsen voorzitter van Techniek Nederland, reikte de prijzen uit in de Utrechtse Jaarbeurs. Hier wordt deze week, van 4 tot en met 7 februari, de vakbeurs VSK gehouden. Op de grootste installatievakbeurs van Nederland tonen ruim 325 bedrijven hun noviteiten met betrekking tot verwarming, koeling, binnenklimaat en sanitaire techniek. Beursorganisator Jaarbeurs verwacht dat 35.000 mensen deze week naar Utrecht komen.

Beursopening: installatiebranche heeft de toekomst

De beurs is dinsdag 4 februari geopend door de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen, Techniek Nederland-voorman Doekle Terpstra en beursmanager Patrick Schilte. Bij de opening presenteerde professor Elphi Nelissen van de TU Eindhoven haar visie op een circulaire gebouwde omgeving. Ook was er een rondetafelgesprek over de toekomst van de installatiebranche met Doekle Terpstra, CEO Arthur van Schayk van Remeha, Wouter Wijma (Vereniging Luchttechnische Apparaten VLA), Henk Sijbring (voorzitter fabrikantenkoepel Nederlandse Verwarmingsindustrie (NVI) en installatie-ondernemer Martijn Verspeek. Het thema van de beursweek is ‘Midden in de toekomst’.

Veel innovatie in vijf beurshallen

De jury onder leiding van Terpstra beoordeelde 54 inzendingen op innovatie, oplossingsgerichtheid, praktische toepasbaarheid, sociale impact, duurzaamheid en economisch rendement. Hieruit werden negen inzendingen genomineerd in. De luchtdichtheidstester van Acin, het leidingsysteem met akoestische lekcontrole van Wavin en het intelligente SWS watermanagmentsysteem van Schell werden door de jury als beste gewaardeerd. Voorinschrijvers van de vakbeurs konden stemmen op hun favoriet. De waterstofketel van Remeha scoorde hier als beste.

De VSK Awards zijn een initiatief van VSK-organisator Jaarbeurs en worden mede mogelijk gemaakt door Eisma Bouwmedia, uitgever van onder meer vakblad Installatie en Sanitair en Installatie.nl.

Categorie: Energietransitie

ACIN Instrumenten – AirThightness Tester ATT

Met de A(ir)T(ightness)T(ester) kan de luchtdichtheid van gebouwen veel sneller en eenvoudiger gemeten worden dan met een blowerdoortest. De ATT maakt daarbij slim gebruik van het aanwezige ventilatiesysteem. Het drukvaatje van de ATT dient als referentie (druk in de woning als het ventilatiesysteem uit staat). Het ventilatiesysteem wordt een aantal keren aan en uitgeschakeld, de hierdoor veroorzaakte drukvariaties worden gebruikt om de luchtdichtheid te berekenen. Waar de blowerdoor nu nog als steekproef wordt ingezet, kan met aanvulling van de ATT de luchtdichtheid van elke woning worden gemeten.

De jury ziet in deze nominatie een belangrijk ontwikkeling voor de nieuwbouw, want luchtdichtheid is de ‘dark horse’ van de energietransitie en bouwers moeten in het kader van de kwaliteitsborging hun prestaties meetbaar aantonen. Voor installateurs is de luchtdichtheid een belangrijke randvoorwaarde, waarvan de kwaliteit tot nu toe te vaak onbekend was. De ATT is een uitstekend middel om de luchtdichtheid van alle gebouwen, met name seriematige woningbouw en appartementen, op een vlotte en toegankelijke manier te testen, als aanvulling op de blowerdoortest. Volgens de jury gaat deze innovatie de installateur helpen als totale pakketleverancier en zijn rol als duurzaamheidsadviseur. Ook in (gerenoveerde) bestaande bouw kan een installateur nu echt meten of het verantwoord is om een laagtemperatuursysteem te adviseren. Een hulpmiddel voor de installateur naar de bouwer toe.

Categorie: Gezond en Comfort

Schell – SWS watermanagementsysteem

SWS van Schell is een watermanagementsysteem dat elektronische kranen in gebouwen met elkaar verbindt. Om drinkwaterhygiëne en efficiënt watergebruik te waarborgen, worden parameters via de software centraal geprogrammeerd, beheerd en gelogd. De hygiënespoelingen in het kader van legionellabeheer kunnen volledig worden geautomatiseerd. Met een gegevensprotocol kunnen werkingsparameters, zoals temperaturen of het begin en einde van een stagnatiespoeling, uitgelezen en geanalyseerd worden. De analyse van de gegevens maakt het mogelijk om de werking van de sanitaire installatie in het gebouw te optimaliseren.

De jury ziet in dit systeem volop mogelijkheden om de werking van de sanitaire installatie in de utiliteitsbouw te optimaliseren. Met name de prioritaire-instelling, gebouwen die aan legionella-wetgeving moeten voldoen, hebben baat bij de automatisering en digitalisering van het spoelen van leidingen en het verzorgen van de verplichte administratie hiervan. Het handmatig spoelen kan tot het verleden behoren. Een technische oplossing voor een kwetsbare en delicate kwestie: gezond drinkwater.

Categorie: Installateurszaken

Wavin – Tigris K5/M5 leidingsysteem

Leidingsysteem Tigris K5/M5, voor drinkwater en cv, bevat een akoestisch alarmsysteem voor het opsporen van ongeperste fittingen. Bij een perstest die wordt uitgevoerd met lucht in plaats van water, laat een ongeperste fitting luid en duidelijk een fluitsignaal (+/- 80dVBA) horen. Zo kan het lek eenvoudig worden opgespoord. Tigris K5/M5 is te persen met de meest voorkomende persprofielen. Hierdoor is het aanschaffen van nieuw gereedschap vaak niet nodig.

De jury meent dat met deze innovatie aan echte kwaliteitsborging wordt gedaan en dat wordt van de complete bouwkolom gevraagd. Dankzij de fluitkoppeling kan een lek eenvoudig getraceerd worden. Dit alarmsysteem wordt gezien als een non-destructieve onderzoeksmethode. De jury ziet in deze inzending ook een motivatie om meer te gaan afpersen met lucht. Daarnaast is het goed afpersen an sich een belangrijk aandachtspunt voor de markt.

Categorie: Publieksprijs

Remeha – Waterstofketel Hydra

Een klassiek cv-toestel dat is uitgerust om geen aardgas, maar waterstof in te zetten om woningen te verwarmen. De waterstofketel kan een schakel vormen in het verduurzamen van een deel van de bestaande woningvoorraad. Omdat de technische inpasbaarheid van de waterstofketel relatief weinig ingrepen vergt in bestaande bouw, kan dit voor de bewoners en gebouweigenaren een ontlastende oplossing zijn. Het belangrijke voordeel van dit toestel is dat het voor 80 procent uit de meest moderne, maar bestaande technologie bestaat. Het principe van de waterstofketel is één op één gebaseerd op de nieuwste hr- ketels. De innovatie zit hem vooral in de ontwikkeling van een brander die waterstof gebruikt in plaats van aardgas.

De jury roemt het lef waarmee het innovatiepad betreden wordt. Dit ondanks de onduidelijkheden die nog hangen rondom de geschiktheid van de infrastructuur. Ook is het nog de vraag in hoeverre centraal opgewekte beschikbare groene waterstof voor de gebouwde omgeving kan worden aangewend. Toch wordt deze inzending gezien als een waardevolle aanvulling voor keuzes die gemaakt moeten worden voor de bestaande woningbouw. Ook is er lof voor de gedegen testsite.

Handige links naar meer informatie

Hier een overzicht van alle negen genomineerden van de VSK Awards 2020.

Video’s van de genomineerden zijn hier zichtbaar.

Download hier het complete trend en juryrapport.

Samenstelling jury is hier zichtbaar.

Wie wonnen eerdere jaren de VSK Awards? Bekijk dit hier.

6 reacties op “Awards voor Acin, Wavin, Schell en Remeha

 1. Peter Mulders schreef:

  Tja, dan kan de HRe-ketel met zijn lineaire stirling generator toch ook wel weer ingezet worden, ik ben benieuwd!

 2. Rian schreef:

  Ai ben eens benieuwd of ze ook meteen de moeite hebben genomen bij remeha om ook een degelijke warmte wisselaar te bouwen
  Als ik zie hoeveel huidige warmte wisselaars kapot gaan heb ik toch mijn twijfels bij remeha, ja een zuinige ketel, maar wat debk je hoeveel co2 het kost om die wisselaars allemaal te bouwen en te smelten?? Mja klant ziet toch alleen maar de witte ketel

  Wacht rustig af tot atag met iets komt en dan zullen we zien wie wint

  • andre schreef:

   Ik heb al veel lekke Avanta warmtewisselaars vervangen. De meeste waren rond de 10 jaar oud. Calenta warmtewisselaars verstoppen rookgaszijdig. De Quinta blijven top toestellen.

 3. a van de velde schreef:

  beste ik heb zelf in de instalatie gewerkt remeha zijn niet van de beste valiant en intergas zijn de beste ketels ik heb zelf advanta gehad die van binnen een ontploffing gehad hadden binnen hitte pakking brander deksel vliegt er uit

 4. karel schreef:

  Ik geloof niet zo in waterstof in gebouwde omgeving zoals woonhuizen.
  explosiegrenzen tussen de 4 en 75% en aardgas tussen 4 en 14 dus zal regelmatig een knal geven, nee ik zeg isoleren en hou de (te maken) groene waterstof maar voor de industrie, en al dat gas (bv uit de noordzee) kunnen we nog 50 jaar de huizen mee verwarmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.