fbpx
Nieuws

Baksteen uit rioolzand

Rioolwaterzuivering duurzame 'energiefabriek'

Het waterschap Drents Overijsselse Delta gaat het zand dat vanuit de riolering bij de rioolwaterzuiveringen (rwzi’s) terecht komt terugwinnen, zodat het kan worden hergebruikt voor de productie van bijvoorbeeld cement of baksteen.

Het waterschap denkt jaarlijks zo’n 670 ton zand te kunnen terugwinnen, wat neerkomt op ongeveer 70 volle vrachtwagens. Dat levert het waterschap naar schatting 10.000 euro op aan besparingen op aan verwerkings- en afvoerkosten.

Zand reinigen

Het waterschap heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met AquaMinerals, een samenwerkingsverband van elf drinkwaterbedrijven. AquaMinerals heeft op zijn beurt afspraken gemaakt met het bedrijf Zandrecycling Nederland, dat het rioolzand kan reinigen, zegt Ronny Theune, commercieel operationeel manager bij AquaMinerals.

Op basis van monsters wordt zowel de mix van het zand als het type en de grootte van de korrel bepaald en wordt de mate van vervuiling gemeten. Aan de hand van deze uitkomsten wordt een marktpartij opgezocht die het meest duurzaam het rioolzand kan hergebruiken. Deze uitkomsten worden volgens Theune ook weer teruggekoppeld naar het waterschap, zodat daar nog eens gekeken kan worden of er nog gesleuteld moet worden aan het terugwinproces.

Vijftien waterschappen

Het waterschap Drents Overijsselse Delta is het eerste waterschap waarmee AquaMinerals concrete afspraken heeft gemaakt, maar volgens Theune zullen de komende maanden nog 15 waterschappen volgen. “We nemen de vermarkting van het rioolzand van die waterschappen over. We zoeken naar hoogwaardiger hergebruik dan nu het geval is.”

Want nu wordt het rioolzand nog gestort of bijvoorbeeld gebruikt als fundering van wegen. “Dat moet beter kunnen. Mooi zou zijn als het zand straks weer gebruikt kan worden in bouwwerken van de waterschappen zelf.” Door het zand van meerdere waterschappen te bundelen, moet het makkelijker worden om het aan de markt aan te kunnen bieden, zegt Theune.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.