fbpx
Nieuws

Zonnewarmte uit bakstenen

Baksteenproducent Hagemeister ontwikkelt samen met de Hogeschool Münster de Energieklinker: een baksteen met een sparing waardoor een leiding gevoerd kan worden. De nieuwe, gepatenteerde gevelsteen werkt als een warmte-wisselaar die zonnewarmte in de gevel om kan zetten in energie voor het verwarmen van het gebouw of de bereiding van tapwater. Op de BAU in München van 16 tot en met 21 januari 2017 is de Energieklinker voor het eerste te zien.

energieklinker-1Warmtepomp

De Energieklinker is tijdens de productie voorzien van een dunne frees, waarin leidingen worden gelegd. Door die leidingen circuleert een koelvloeistof die wordt rondgepompt. In een Energieklinker-gevel wordt de zonnewarmte via de vloeistof in de leidingen onttrokken aan de baksteen en getransporteerd naar een warmtepomp, die dit direct aanwendt of opslaat in een buffervat.

Opbrengst

energieklinker-3Zo wordt een gemetselde gevel een eenvoudige warmtewisselaar, die de warmte aan gevels bruikbaar maakt als energiebron. De Hogeschool Münster becijfert dat op zonnige winterdagen het dagelijkse energiepotentieel per vierkante meter proefopstelling tussen de 0,4 en 1,9 kWh ligt, (proeven uitgevoerd van januari 2014 – december 2015). De Energieklinker is volgens de makers eenvoudig te verwerken, brengt weinig meerkosten met zich mee en is vrij van beheer- en onderhoudskosten.

4 reacties op “Zonnewarmte uit bakstenen

  1. Erwin schreef:

    Mooi idee maar ik zie al problemen bij de bochten en de metselaar die zijn meters moet maken…

  2. Mark schreef:

    Moet dan ook een vrijstaande gevel zijn en bomen, struiken en klimop is helemaal uit den boze.

  3. Waarschijnlijk is het simpeler om een warmte collector op het dak te leggen, of PVT zonnepanelen toe te passen

  4. چسب سنگ schreef:

    Het was een zeer nuttige tutorial, bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.