Banken en verzekeraars moeten zuiniger met hun gebouwen omgaan. In 2020 moet hun kantoren 30 procent energie-efficiënter zijn.
Financiële dienstverleners kennen een hoog energieverbruik. Naast gebouwgebonden energie – voor verwarmen, koelen, ventileren, verlichten – is dit vooral ICT-gerelateerde energie. Uit onderzoek in opdracht van Agentschap NL blijkt dat 48 procent van de elektriciteitsrekening van een bank of verzekeraar opgaat aan ICT. Hiermee is de financiële sector verantwoordelijk voor 15,7 procent van het totale zakelijk ICT-energieverbruik, wat gelijk staat aan het verbruik van 153.000 huishoudens. De verwachting is dat ICT-gerelateerd energieverbruik in de toekomst zal toenemen.
Convenant
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), het Verbond van Verzekeraars en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties tekenden gisteren in Den Haag het MJA3-convenant voor de financiële sector.
Agentschap
In Nederland hebben de overheid en het bedrijfsleven afspraken gemaakt over het effectief en efficiënte inzetten van energie. Die afspraken zijn vastgelegd in meerjarenafspraken energie-efficiency (MJA3 en MEE) en richten zich vooral op energie-intensieve sectoren (circa 1.200 bedrijven). Met als resultaat: de energie-efficiency verbeterde sinds 1992 jaarlijks gemiddeld met twee procent. Het MJA-programma ondersteunt daarbij. Wie deelneemt aan de meerjarenafspraken, kan gerichte hulp ontvangen. De MJA-adviseurs ondersteunen bij het opstarten, aanjagen, voorlichten, begeleiden, adviseren, faciliteren van kennisnetwerken en (deels) financieren van projecten rond energiebesparing. Het MJA-programma wordt uitgevoerd door Agentschap NL, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.