fbpx
Nieuws

Batterijopslag zonnestroom in ontwikkeling

Batterijopslag zonnestroom in ontwikkeling

In een woning in Rotterdam is een proef gestart met de opslag van stroom dat door zonnepanelen wordt opgewekt.

 

 

Bedrijven experimenteren volop met de opslag van zonnestroom op woningniveau, als extra optie boven direct verbruiken of teruggeven aan het net. Naast zelfvoorziening en zelfbeschikking over de opgewekte stroom voor consumenten, kan lokale opslag van opgewekte stroom ook een antwoord zijn op mogelijke verdwijning of veranderingen in de huidige terugleververgoedingen van energiebedrijven. Bij fluctuerende terugleververgoedingen kan zelfs opslag ten behoeve van latere teruglevering een optie zijn.

 

Voor- en nadelen

Energiebedrijf Eneco heeft in een ‘gewone’ bewoonde woning in de Rotterdamse wijk Heijplaat een batterij geplaatst die de overdag opgewekte stroom opslaat in batterijen, zodat deze gebruikt kan worden wanneer het echt nodig is. Joulz, onderdeel van Eneco, doet onderzoek naar de voor- en nadelen, de effecten op het gebruikersgedrag en mogelijke diensten die deze techniek tot gevolg kan hebben.

 

Autobatterij

500__nik6799InnoSys Delft heeft bij de woning een batterij geplaatst die ook in elektrische auto’s wordt toegepast. De batterij heeft een capaciteit van 10 kWh. In één etmaal kan uit een volle batterij per uur 400 Watt gehaald worden, of 3 uur lang 3 kW.

 

De Rotterdamse wijk Heijplaat, omringd door containerterminals, wordt de komende jaren een voorbeeldwijk op het gebied van energiebesparing. Op termijn moet de wijk energieneutraal zijn.

4 reacties op “Batterijopslag zonnestroom in ontwikkeling

 1. r. van veen schreef:

  kijk eens op project0.be, mogelijkheid bestaat al langer.

 2. R. Janssen schreef:

  Nedap Power router…al jaren op de markt…

 3. maromic schreef:

  Hallo mensen ,
  dit principe is in Duitsland en België al aan z’n tweede leven bezig we zijn als Nederland alweer te laat,wij werken zelf in België dit al div keren gezien en zelf al meerdere keren geplaatst.Gaan dit zelf in het voorjaar in eigen woning plaatsen.
  Vriendelijke groet

 4. […] dat in Rotterdam al experimenteert met lokale opslag, ziet veel mogelijkheden. ‘Zeker in combinatie met onze slimme thermostaat Toon, die steeds meer […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.