fbpx
Nieuws

Behandeling CO-rapport vertraagd

Het kabinet komt pas in juli met voorstellen om de veiligheid rondom gastoestellen te vergroten. Aanvankelijk had minister Stef Blok van Wonen de Tweede Kamer toegezegd dit voorjaar met een inhoudelijke reactie te komen op het onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Blok schrijft de Kamer dat de benodigde afstemming tussen zijn ministerie, en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport meer tijd kost dan voorzien. Het ministerie van Wonen is verantwoordelijk voor veilige woningen inclusief installaties, terwijl Volksgezondheid verantwoordelijk is voor veilige producten zoals gastoestellen en koolmonoxidemelders. Het ziet er niet naar uit dat de Tweede Kamer voor de zomervakantie gaat praten over de problematiek.

Verplichte regeling

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid kwam in november vorig jaar met een serie aanbevelingen om de veiligheid rondom de 7 miljoen gasaansluitingen in Nederland te verbeteren. Zo pleiten de onderzoekers voor een uniforme verplichte erkenningsregeling en technische verbeteringen aan installaties. De Onderzoeksraad onderzocht een groot aantal koolmonoxidevergiftingen, en concludeerde dat de huidige regelgeving te vrijblijvend is, en onvoldoende borging biedt voor de veiligheid van bewoners van een woning met een cv-ketel. Eerder liet Blok weten tijd nodig te hebben voor afstemming met andere ministeries en de branche.

Niet stilzitten

Inmiddels is onder meer branchevereniging Uneto-VNI aan de slag met verbeteringen aan de erkenningsregeling, en hebben rookgasafvoerfabrikanten een concentrische rookgasafvoer naar voren geschoven als voorkeursoplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.