fbpx
Nieuws

BENG-rekenmethode opgefrist

Vloerkoeling en hotspots in ISSO-kleintje

De rekenmethode voor Bijna Energieneutrale Gebouwen, de NTA 8800, heeft een opfrisbeurt gekregen. In deze nieuwe editie zijn kleine aanpassingen en verduidelijkingen en inhoudelijke wijzigingen doorgevoerd na ervaringen van de markt.

“Na het eerste jaar ervaring opdoen met de NTA 8800, hebben we een paar knelpunten geconstateerd. De veranderingen die we hebben doorgevoerd zijn echter klein”, zegt Harm Valk, van Nieman Raadgevende Ingenieurs en voorzitter van de projectgroep NTA 8800.

De vernieuwde NTA 8800 zal worden aangewezen in de bouwregelgeving. Hierover loopt nog een internetconsultatie. Wie wil reageren heeft daarvoor nog tot 20 januari de tijd. Ook voormalig minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, stelt dat de veranderingen in de nieuwe NTA 8800 niet erg groot zijn. “In het geval een klein effect is geconstateerd, is het belang van deze aanpassing afgewogen in het kader van het stimuleren en toestaan van innovaties en nieuwe technieken.”

Vrije koeling

De inhoudelijke wijzigingen betreffen bijvoorbeeld het verduidelijken van de definitie van kleine warmtenetten, het opnemen van ‘vrije koeling’ als hernieuwbare energie en het nauwkeurig mogen berekenen van de leidinglengte bij woningbouw. De nieuwe NTA 8800 is kosteloos te downloaden bij normeninstituut NEN.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.