
Het stoken van hout in kachels en open haarden moet ontmoedigd worden. Dat vindt het Platform Houtrook en Gezondheid.
Dit kan door publieksvoorlichting te doen over de schadelijke effecten ervan voor gezondheid en milieu en door overlast aan te pakken, meldt het ANP.
Ruim anderhalf miljoen Nederlanders hebben last van houtrook van kachels, die in 14 procent van de woningen te vinden zijn. De verwachting is dat dit percentage groeit, omdat mensen op zoek gaan naar alternatieven voor het schaarser wordende aardgas.
Gezondheidsklachten
Omwonenden hebben last van de geur en roetneerslag en merken dat hun gezondheid onder de rook te lijden heeft, schrijft het platform in een brief aan Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.
Bij het platform zijn meerdere partijen aangesloten, waaronder de gemeenten Amersfoort, Utrecht en Groningen, vijf GGD’s, het RIVM en het Longfonds.
Stookverbod
Op windstille dagen zou een stookalarm kunnen worden ingesteld. Zelfs mogelijk gevolgd door een stookverbod, stelt het platform. Voor zo’n verbod en handhavend optreden moet wel wetgeving komen.
Platform Houtrook en Gezondheid vindt ook dat de subsidies op pelletkachels worden stopgezet. Deze subsidieregeling loopt tot 2021. Er kan alleen van deze subsidie gebruik worden gemaakt als de installatie van de kachel gebeurt door een erkend installateur.
Het laten “Verrotten” van hout geeft een groter uitstoot dan “GOED “verbranden .
http://www.stimuleringhoutstook.nl.
Moderne houtkachels leveren een bijdrage in het landelijke streven om meer hernieuwbare energie te gebruiken. Ook de Nederlandse overheid stimuleert dat Nederlandse huizen en bedrijven meer door warmte uit hernieuwbare bronnen worden verwarmd. Zo kan energie worden bespaard en CO2-uitstoot worden teruggedrongen. Ook is het mogelijk om een cv-tak te maken aan een houtgestookte installatie, of een warmwater in een boilervat voor te verwarmen.