
Water- en energiebesparend sanitair is een trend die op de aankomende VSK veel te zien zal zijn. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan een toilet dat bij elke spoeling elektriciteit opwekt, een urinoir dat aan een halve liter water voldoende heeft om te spoelen en te reinigen of een digitale mengkraan die, aangestuurd vanuit een app, pulserend spoelt en daarmee 80% bespaart.
Waterbesparing
De besparende producten passen volgens diverse VSK-exposanten goed bij de huidige marktontwikkeling. Water wordt steeds kostbaarder en schoon water kost handenvol energie. Jeroen Bosman, productmanager bij Geberit, juicht het toe dat mensen bewust met water omspringen, maar wil wel realistisch blijven. “Zuiveringsinstallaties slagen er steeds beter in bij de huidige vervuilingsgraad water en afval te scheiden. Van het afval wordt biogas gemaakt. Nu al zijn er de eerste proeven met het maken van bioplastics uit de bacteriën die het restafval verteren”, schetst Jeroen Bosman de recente ontwikkelingen. Er ontstaat dus een gesloten kringloop voor het water en dan is het volgens Bosman de vraag hoe zinvol het is om het waterverbruik nog verder te reduceren. Geberit introduceert op de VSK een nieuw urinoir dat met 0,5 l spoelt in plaats van de nu nog gebruikelijke 3,5 l. Bovendien spoelt dit urinoir volledig automatisch zonder toegevoegde energie dankzij de geïntegreerde infraroodsturing met waterkrachtgenerator. De sanitairfabrikant levert ook een waterloos urinoir.
Energiebesparing
Ook energiebesparing gaat een steeds grotere rol spelen in het sanitair. Wisa laat op de VSK 2016 zien dat je heel goed elektriciteit kunt besparen met het toilet. Een van de noviteiten is een hydrogenerator voor in het reservoir. Eigenlijk een mini-waterkrachtcentrale. Haico Kroep, marketingmanager: “De hydrogenerator zit tussen de wateraanvoer en de vlotterkraan en genereert bij elke spoeling stroom die we opslaan in een lithium accu. Hierdoor kunnen we de 230V aansluiting voor een elektronisch bedieningspaneel achterwege laten.” Het systeem levert groene stroom op. Maar het maakt het eveneens gemakkelijker om een elektronisch paneel toe te passen in renovatieprojecten. Er is immers geen stroomaansluiting noodzakelijk. “De installateur hoeft geen aannemer meer te vragen een wandcontactdoos te plaatsen”, aldus Kroep. Het systeem is zodanig intelligent, dat als het accuniveau onder een bepaald minimum peil zakt, het toilet automatisch spoelt om de accu weer op te laden.
Zuinige mengkraan
VSK-exposant Rada levert een nieuwe digitale mengkraan die tot 80% warm water bespaart in publieke ruimten, zoals zwembaden, sporthallen en sauna’s waar de regelgeving thermische desinfectie verplicht. De oplossing is een pulserende mengkraan, legt Roel Doldersum van Rada uit. “De regelgeving schrijft voor dat bij thermische desinfectie het water in de leiding een bepaalde minimale temperatuur moet hebben. Dat betekent niet dat het water continu moet stromen. Onze nieuwe tappunten spoelen pulserend, waarbij het systeem de temperatuur in de leiding boven de 60 graden houdt.” Daardoor slaagt Rada erin het verbruik van warm water bij deze tappunten met 80% te verminderen. En omdat het om warm water gaat, wordt tegelijk het energieverbruik teruggedrongen. In een in de mengkraan geïntegreerd logboek wordt bovendien het resultaat bijgehouden voor controle achteraf.