
De bestaande bouw is in 2023 goed voor de installatie van 120.000 warmtepompen. Daarmee is de warmtepompmarkt dit jaar al ongeveer een derde van de verwachte ketelvervangingsmarkt in 2023.
Dit blijkt uit het Warmtepomp Trendrapport dat vandaag verschenen is. Het rapport is opgesteld door DNE Research, dat zich vooral baseert op CBS cijfers en verkoopcijfers van warmtepompfabrikanten.
De totale warmtepompafzet is voor 2023 is 167.000. Dit betekent dat de nieuwbouw 47.000 toestellen voor haar rekening neemt. De nieuwbouw blijft, net als de utiliteit, achter bij de verwachtingen.
Het Warmtepomp Trendrapport is hier te downloaden
Hybride warmtepomp
Het aantal hybride warmtepompen blijft steken op 60.000 in 2023. Dat is minder dan de sector had gehoopt, maar dat is vooral toe te schrijven aan de componentencrisis die gezorgd heeft verminderde productiecapaciteit bij fabrikanten. Deze achterstanden zijn inmiddels ingelopen.
Niettemin is de afzet in 2023 een verzesvoudiging ten opzichte van 2021. Het aantal geleverde hybride warmtepompen bestaat uit zogeheten add-on’s, dus warmtepomp die aan bestaande ketels worden gemonteerd, als compleet vernieuwde installatie bij ketelvervanging.
De warmtepomp is het populairst bij vrijstaande woningen en twee onder één kap-woningen. De lucht/water-warmtepomp, met buitenunit, is met afstand de populairste warmtepomp. In de cijfers zijn lucht/lucht-warmtepompen (airco’s), ventilatielucht-warmtepompen, booster-warmtepompen en warmtepompboilers niet meegenomen. Dit betekent dat het werkelijke aantal warmtepompen nog iets hoger ligt.
Drenthe is de warmtepompkampioen, als je het aantal geplaatste warmtepompen per 1000 inwoners in kaart brengt. In absolute aantallen zijn de meeste warmtepompen geplaatst in Noord-Brabant.
Forse groei
De verwachting is dat in 2026, wanneer de overheid de hybride warmtepomp wil gaan normeren, er in het slechtste scenario zo’n 150.000 hybride warmtepompen per jaar worden geïnstalleerd. In het gunstige geval zelfs dubbel zo veel. Dit betekent dat de markt in drie jaar tijd minimaal verdrievoudigt. Niet zo zeer de marktvraag of het aanbod, maar vooral de installerende capaciteit zal bepalen hoe hard de markt gaat groeien.
Doelen haalbaar
Het doel van 1 miljoen geïnstalleerde warmtepompen in 2030, in nieuwbouw en bestaande bouw, wordt volgens de trendwatchers ruimschoots gehaald: sterker nog, in alle uitgewerkte scenario’s zijn dit twee keer zo veel, waarbij uitgegaan wordt dat de nieuwbouw jaarlijks 50.000 warmtepompen voor haar rekening. Nieuwbouwwoningen kunnen ook aangesloten worden op een warmtenet.
Cv-ketel markt maakt duikvlucht
De groei van de warmtepompmarkt steekt af tegen de cijfers van de cv-ketels. De totale markt van gasgestookte verwarmingstoestellen stevent af op een flinke dip, al heeft deze deels te maken met de voorraden die zijn opgebouwd na de onderdelenschaarste van vorig jaar. Ketelfabrikanten verwachten dat de totale verkoop van cv-ketels dit jaar uitkomt op ongeveer 350.000. Ter vergelijking: dit waren er in 2022 nog 440.000. De jaarcijfers van de gezamenlijke cv-ketelfabrikanten zijn echter nog niet bekend.