fbpx
Nieuws

Bestaande schakelaar slim maken

Stroomschakelaars slim maken, zonder de dozen te vervangen. De Franse start-up Dooz heeft een oplossing bedacht om met de toevoeging van een kleine Bluetooth-module in de muur. Deze toegankelijke vorm van domotica komt volgend jaar op de markt.

De start-up, onderdeel van een Franse system-integrator, presenteerde zich voor het eerst op de Franse vakbeurs Interclima. Het kastje van 12 mm dik wordt geplaatst tussen de voeding en de schakelaar. Door het te verbinden met de gateway in de meterkast kunnen schakelpunten verbonden worden met een app. Hiermee kan via de smartphone bijvoorbeeld verlichting, beveiliging of zonwering in en uitgeschakeld worden.

https://www.youtube.com/watch?v=wxaxKb71504

7 reacties op “Bestaande schakelaar slim maken

 1. A schreef:

  Mooi in zo’n kleine behuizing. Crownstone heeft al een tijdje een slimme versie die reageert op aanwezigheid. Of Crownstone ook een centrale hub heeft weet ik niet.

 2. Sander schreef:

  Fibaro heeft dit al tijden

 3. Jorrit schreef:

  En zo zijn er nog meer. Shelly, sonoff, aqara.

 4. Steenhout schreef:

  En Coviva van Hager niet te vergeten

 5. Jeroen schreef:

  Qubino

 6. An schreef:

  Flauwekul allemaal. De ruimte heb je dikwijls nodig, zeker met U40 dozen. Dat wordt te krap. Reken daarbij een firewallpatch en je hangt. Dat ding werkt weer op een kleine spanning uiteraard, wellicht met een nul die er niet zit, en deze werkspanning wordt weer doorgegeven aan de led spotjes, waarna deze lekker beginnen te glowen.

 7. Anne van Rossum schreef:

  Crownstone heeft inderdaad dit soort modules. We hebben deze ontwikkelt met voornamelijk het volgende als doel:

  + positiebepaling per ruimte

  Als je namelijk een “smart” home hebt, waarbij je uiteindelijk alleen de telefoon als afstandsbediening hebt, heb je eigenlijk een best “dom” home. Een lichtschakelaar is dan waarschijnlijk nog bijna handiger.

  Andere dingen om op te letten:

  + Kan je ‘m tegelijkertijd met je schakelaar gebruiken. Dit noemen wij switchcraft: https://crownstone.rocks/nl/installation/#header-switchcraft-installation (een pulsdrukker die standaard aanstaat is ook ok). Anders heb je de problematiek die “An” beschrijft.

  + Kan ‘ie wel echt je stofzuiger aan als je ‘m achter ’n stopcontact plaatst? Vaak niet! En dan moet je weer stickers gaan plakken ofzo. Nu wil je waarschijnlijk niet echt 16A kunnen trekken vanwege je gewone bedrading etc, maar je wilt zeker niet dat dit soort units dat niet aan kunnen.

  + Kan ‘ie wel echt LED dimmen? Let op zaken rondom trailing edge / leading edge en let ook zeker op minimaal vermogen.

  + Kan ‘ie ook gewoon bij de plafondlamp bevestigd worden? Dan heb je geen ruimteproblematiek bij je schakelaar (die idd vaak geen nuldraad heeft).

  Crownstone komt in 2020 met een hub trouwens. Deze blijft optioneel, maar het past in onze propositie om de data zo dicht mogelijk bij de klant te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.