Ga naar hoofdinhoud

,

Betere doorstroom vmbo naar mbo

Vmbo’ers kunnen in de toekomst op meerdere manieren doorstromen naar het mbo. Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker (Onderwijs) gaan doorlopende leerroutes vmbo-mbo met een nieuwe wet mogelijk maken en de gemengde en theoretische leerweg van het vmbo bij elkaar voegen. Ook wordt stapelen binnen het vmbo meer gestimuleerd. Dat schrijven de bewindslieden in een brief aan de Tweede Kamer.

Dekker en Bussemaker willen verder dat het praktische deel van het vmbo een meer prominente rol krijgt, omdat blijkt dat er behoefte is aan meer praktijklessen, ook in het algemeen vormend onderwijs. Ze stellen daarom voor om de gemengde leerweg (gl), waar vmbo’ers ook een praktijkvak volgen, samen te voegen met de theoretische leerweg (tl).

Interview Doekle Terpstra

Dit voornemen heeft ook gevolgen voor de opleidingen installatietechniek op deze niveau’s. Volgens Uneto-VNI-voorzitter Doekle Terpstra, ook aanjager van het Techniekpact, moet de (v)mbo-opleidingen voor installatietechniek vanaf de basis herbouwd worden. Dit zegt Terpstra in een interview met vakblad Installatie en Sanitair, dat begin maart verschijnt.

Installatie-onderwijs

Het installatie-onderwijs voor het vmbo en mbo staat er niet best voor. Veel praktijklokalen zijn of worden gesloten dan wel samengevoegd, de techniek is verouderd, en docenten vergrijzen. “Een veelkoppig vraagstuk dat niet op te lossen is door er simpelweg geld in te pompen.” De malaise in het onderwijs staat in schril contrast met de arbeidsmarkt: de komende jaren groeit de sector met 3000 banen per jaar. De komende vijf jaar kunnen 15000 mensen extra in de installatiebranche aan de slag. Terpstra zet naast de organisatiestructuur ook sterk in op goede docenten, en wil een beroep doen op het bedrijfsleven.

Doorstroom naar mbo

Uit de plannen van Bussemaker en Dekker blijkt dat de doorstroom vanuit het vmbo naar het vervolgonderwijs moet verbeteren. Vmbo’ers kunnen door de wetswijziging straks alvast lessen volgen op het mbo. Ook moet een overstap naar het mbo zonder tussentijds examen mogelijk worden. Daarmee zou een leerling in vijf jaar tijd een startkwalificatie moeten kunnen halen in nauwe samenwerking tussen het vmbo en mbo, waarbij het mbo de eindverantwoordelijkheid draagt. De aanpassingen zijn nodig, omdat de huidige leerroutes voor veel vmbo’ers te rigide zijn en hen onvoldoende voorbereiden op het vervolgonderwijs. Dekker. “Met dit voorstel geven we kinderen de kans om een route te kiezen die het beste bij ze past.”

Lees hier meer over de plannen van Dekker en Bussemaker met het (v)mbo.

Het interview met Doekle Terpstra leest u in het maartnummer van Installatie en Sanitair.

 

 

2 reacties op “Betere doorstroom vmbo naar mbo

  • Marco

    Zoals de zwarte nu werken met de theorie die de aankomende installateurs krijgen schort het zeker.
    Het is veel teveel op het verleden gericht en niet op de toekomst.
    Ook is de opbouw van de opleiding niet afgestemd op het vmbo.
    Of ter wel als ze naar het mbo gaan moeten ze weer op nieuw starten. OS niet echt motiverend.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Premium

Warmtepomp zonder koudemiddel

Nieuwe algemeen directeur voor Intergas

Techniek Coalitie in Zuid-Holland

Rheem wil 1,5 miljard betalen voor Fujitsu

Plieger neemt Ambrava Samsung over

Een mooi installatiejaar gewenst!