Ga naar hoofdinhoud

,

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie

De gezamenlijke beugelinstructie voor rookgasafvoersystemen is uitgebreid. Aan de checklist Het Nieuwe Beugelen, onderdeel van de CO-certificering, zijn opmerkingen toegevoegd over het gebruik van draadstangen en kwaliteit van de onderconstructie.

Het komt vaak voor dat rookgasafvoersystemen vrij hangen in de ruimte, waardoor het lastig is ze te fixeren aan een muur of dakconstructie. De gezamenlijke fabrikanten van rookgasafvoersystemen schrijven nu voor dat er deugdelijke en voorgeschreven materialen, zoals draadstangen maar ook schroeven en pluggen, gebruikt moeten worden. Dat was voorheen nog niet omschreven.

Verlengset

Ook staat nu omschreven dat wanneer een voorgeschreven verlengset niet voldoende is, de installateur een alternatieve constructie moet maken om de rookgasafvoer op te fixeren. Dit zou bijvoorbeeld een console, railsysteem of een houten montagebord kunnen zijn.

Constructie

Draadstangen moeten zo kort mogelijk zijn om de krachten in het systeem op te kunnen vangen. Ook is in de richtlijn omschreven dat er de juiste bevestigingsmaterialen gebruikte moeten worden die passen bij de structuur van de onderconstructie. Dit om bijvoorbeeld verkeerde schroeven en pluggen gebruikt worden.

Beugelinstructies

Rogafa, branchevereniging voor fabrikanten van rookgasafvoersystemen, concludeerde na de opkomst van de kunststof systemen dat de kans op fouten groter is geworden door alle verschillen in montage instructies. In 2012 is daarom een gezamenlijke instructie opgesteld voor het veilig bevestigen van rookgasafvoersystemen. Deze checklisten zijn herzien in maart 2016 en januari 2022. Met het verplicht worden van de CO certificering is de beugelinstructie een vast onderdeel van de nieuwe wettelijk verplichte opleiding die installateurs moeten volgen.

Het Nieuwe Beugelen is dus de norm waar installateurs zich aan moeten houden. Niettemin biedt ook het systeem van CO certificering ruimte voor interpretatie. Vuistregel is dat de gecertificeerde monteur een bestaande situatie moet beoordelen als veilig. Dus is het niet mogelijk te beugelen volgens de richtlijn, wil dat niet per definitie een afkeur betekenen.

Download hier de checklist

Waarom goed beugelen?

Per systeem is er een checklist waar aan moet worden voldaan. Het advies is om te beugelen op elke mof. Andere aandachtspunten zijn bijvoorbeeld het afschot naar de ketel en het maken van gasdichte verbindingen. Je mag ook materialen en fabrikanten niet mixen, behalve daar waar de fabrikant van het systeem dit toelaat.

Door een systeem goed te beugelen kan dat niet uit elkaar raken. Kunststof zet bijvoorbeeld uit als het warmer wordt en krimpt als het afkoelt. Na een tijd ontstaat het risico dat daardoor de verbindingen loslaten. Daarom moet elke verbinding gebeugeld worden. Zo kan er geen lekkage van rookgassen en koolmonoxide ontstaan.

Meer aandacht voor rookgasafvoer

Sinds de invoering van CO certificering is de verkoop van rookgasafvoermaterialen harder gestegen dan de verkoop van cv-ketels. Dit betekent dat er fors meer beugels, maar ook complete rookgasafvoerystemen worden verkocht. Andere trend is dat in Nederland in toenemende mate concentrische rookgasafvoersystemen worden geïnstalleerd. Voorheen was de parallelle aansluiting in ons land de standaard.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Appendages voor systeemwater in één box

Verkeerd verlengd

Premium

Zorgcentrum met warmtepomp-puzzel en prefab

Premium

Vaillant breidt aroTHERM-range warmtepompen uit

Premium

Cv-ketel upgraden naar all-electric warmtepomp

Premium

BEN mengt buitenlucht bij: nieuwe warmtepomp Inventum